Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Od včera začal fungovať trvalý euroval: Toto mu prechádzalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po dlhých politických rokovaniach začal v pondelok 8. októbra fungovať trvalý euroval. Ministri financií eurozóny na stretnutí v Luxemburgu podpísali zakladajúce dokumenty Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS).

EMS nahradí v roku 2013 dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF). Úverová kapacita nového fondu bude predstavovať 500 miliárd eur. Pôžičky bude poskytovať krajinám eurozóny, ktoré sa ocitnú vo finančných problémoch. Príslušná vláda bude musieť oficiálne požiadať EMS o pomoc, pričom súčasťou záchranného balíka budú vždy podmienky v oblasti rozpočtu a reforiem, ktoré bude musieť krajina plniť.

Slovensko 13. októbra 2011 ako posledná krajina eurozóny na druhýkrát schválilo posilnenie dočasného eurovalu (EFSF). Prvýkrát parlament rozhodoval o zmenách v eurovale 11. októbra 2011 večer, pričom neúspešné hlasovanie bolo spojené aj s hlasovaním o dôvere vláde. Napriek tomu však SaS, časť OKS a Obyčajných ľudí za návrh nehlasovala a vláda Ivety Radičovej tak padla.

Po tomto kroku sa tri strany vládnej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd dohodli s opozičným Smerom-SD, že euroval na druhý pokus schvália. Výmenou za túto podporu súhlasili s predčasnými parlamentnými voľbami. Prinášame výberovú chronológiu udalostí, ktoré predchádzali schváleniu Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) v slovenskom parlamente.

11. - 12. marca 2011 - Lídri členských krajín eurozóny rozhodli o navýšení Európskeho mechanizmu finančnej stability (EFSF), aby ten v prípade potreby mohli využiť krajiny menovej únie v ťažkostiach až do výšky 440 miliárd eur. Ustanovili aj 500-miliardovú sumu prostriedkov, ktorá bude k dispozícii v Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM), platnom od roku 2013.

21. marca 2011 - Slovensku sa v rámci skupiny členských krajín, ktoré sú najmladšími členmi eurozóny, podarilo vyjednať zmenené podmienky podielu príspevkov do ESM. Oznámil to po mimoriadnom zasadnutí ministrov financií eurozóny šéf slovenského rezortu Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Odlišnou metódou, než aká bola aplikovaná v prípade EFSF, by malo Slovensko v budúcnosti ušetriť 1,17 miliardy eur.

17. augusta 2011 - Vládny kabinet schválil doplnenie Lisabonskej zmluvy, potrebné na zriadenie ESM.

22. augusta 2011 - Slovenská republika pristúpi k ratifikácii dokumentov súvisiacich so zmenami v dočasnom a vytvorení trvalého eurovalu ako posledná krajina eurozóny. Po rokovaní lídrov koaličných strán to oznámila premiérka Iveta Radičová.

7. septembra 2011 - Vládny kabinet schválil v poradí už druhý dodatok k medzinárodnej zmluve o EFSF. Ten prvý odsúhlasil ešte v júni, medzitým sa však lídri eurozóny dohodli na ďalších zmenách, ktoré treba do zmluvy zapracovať.

10. októbra 2011 - Premiérka SR Iveta Radičová pred poslaneckým klubom SDKÚ-DS, aj pred prezídiom strany ponúkla svoju demisiu v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu o eurovale.

11. októbra 2011 - Hlasovanie o rozšírení eurovalu na pôde Národnej rady SR sa spojilo s hlasovaním o dôvere vláde SR. Po rokovaní s predsedami koaličných strán to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Vláda SR Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Poslanci Národnej rady SR totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov. Za podporu dočasného eurovalu hlasovali podľa očakávania všetci prítomní poslanci SDKÚ-DS, KDH aj Mosta-Híd. Všetci poslanci za SaS vytiahli svoje hlasovacie karty, dočasný euroval podporil len Martin Fecko. Kartu si vytiahol aj šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič a traja poslanci za OKS, kladne hlasoval len konzervatívec František Šebej. Opozičný Smer-SD nehlasoval, SNS bola proti.

Prezident SR Ivan Gašparovič sa k situácii nevyjadroval z dôvodu svojej oficiálnej návštevy v Indonézii. Hlava štátu sa mala presunúť do Filipín, ale vzhľadom na vnútropolitickú situáciu na Slovensku zrušila svoj ďalší program v zahraničí.

12. októbra 2011 - Lídri troch vládnych strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd rokovali na pôde Národnej rady SR s predsedom opozičného Smeru-SD Robertom Ficom. Na konzultácie ich vyzvala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS) z dôvodu potreby prijatia dočasného eurovalu.

Vzhľadom na avizovanú snahu opätovne a čo najskôr v Národnej rade (NR) SR hlasovať o zmenách v eurovale ministri opätovne schválili a poslali do parlamentu návrh na uzavretie dodatku k medzinárodnej zmluve o dočasnom eurovale (EFSF).

13. októbra 2011 - Poslanci Národnej rady SR na návrh vlády začali rokovať o ústavnom zákone na skrátenie volebného obdobia, ktoré prešlo do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci NR SR 142 hlasmi. Vládny návrh ústavného zákona, o ktorom sa rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní, putoval do výborov.

Návrh zmien v dočasnom eurovale, o ktorom mala druhýkrát rozhodovať Národná rada (NR) SR, prešiel parlamentnými výbormi hladko. Dodatok k medzinárodnej zmluve o EFSF podporila na finančnom aj európskom výbore väčšina ich členov z koaličných SDKÚ-DS, KDH, Mosta-Híd a opozičného Smeru-SD. Proti hlasovali len poslanci SaS, prípadne OKS a Obyčajných ľudí.

Poslanci na návrh vlády SR 143 hlasmi rozhodli, že predčasné parlamentné voľby v SR sa uskutočnia 10. marca 2012. Proti predčasným voľbám hlasovali len Peter Zajac, Ondrej Dostál a Peter Osuský (všetci OKS). Richard Sulík, Natália Blahová (obaja SaS), Ján Slota (SNS) a Ľubomír Vážny (Smer-SD) na hlasovaní chýbali.

Slovensko ako posledná krajina eurozóny na druhýkrát schválila posilnenie dočasného eurovalu (EFSF). Po dohode troch koaličných strán s opozičným Smerom-SD išlo o očakávaný výsledok a dodatok k medzinárodnej zmluve podporilo 114 zo 147 prítomných poslancov Národnej rady (NR) SR.

Richard Sulík (SaS) vo funkcii predsedu Národnej rady SR skončil. V tajnej voľbe ho 115 hlasmi na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd odvolali poslanci.

Novým predsedom Národnej rady SR sa stal jej dovtedajší podpredseda Pavol Hrušovský (KDH). V tajnej voľbe dalo Hrušovskému hlas 111 poslancov, na zvolenie mu ich stačilo 76. Na hlasovaní sa zúčastnilo celkovo 122 zákonodarcov, proti boli len traja, zdržalo sa osem poslancov.

14. októbra 2011 - V Prezidentskom paláci sa stretol prezident SR Ivan Gašparovič s premiérkou Radičovou. Pracovnú cestu v Ázii Gašparovič skrátil o jeden a pol dňa kvôli politickej situácii na Slovensku. Gašparovič neodvolal vládu Ivety Radičovej. Ústava SR podľa neho nedávala hlave štátu po vyslovení nedôvery v Národnej rade SR iné právomoci než odvolať vládu, poveriť niekoho zostavením novej a následne ju vymenovať.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič svojím podpisom ratifikoval dodatok k medzinárodnej zmluve o dočasnom eurovale (EFSF).

17. októbra 2011 - Prezident Ivan Gašparovič podpísal zákon o skrátení volebného obdobia, podľa ktorého sa predčasné parlamentné voľby mali konať 10. marca 2012.

10. marca 2012 - Na Slovensku sa konali predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR. Víťazom volieb sa stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Do Národnej rady SR sa dostalo šesť politických strán. Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledovali OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti s 8,55 percenta, mali rovnako po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc zasadli aj poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta - 13 kresiel), SDKÚ-DS (6,09 percenta - 11 kresiel) a SaS (5,88 percenta - 11 kresiel).

31. mája 2012 – Vláda SR schválila návrh zákona o EMS, podľa ktorého hotovostný vklad Slovenska do trvalého eurovalu bude predstavovať 659,2 milióna eur.

22. júna 2012 - Poslanci Národnej rady (NR) SR podľa očakávaní veľkou väčšinou schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Za vznik trvalého eurovalu sa vyslovilo 118 zo 144 prítomných zákonodarcov.

28. júna 2012 – Slovensko v parlamente definitívne schválilo vykonávací zákon k trvalému eurovalu. Národná rada (NR) SR v tejto súvislosti získala viaceré právomoci. Minister financií bude pred hlasovaním v Rade guvernérov EMS potrebovať jej súhlas v dvoch prípadoch. Prvým je, ak pôjde o zmenu základného imania mechanizmu. Druhým, že parlament bude prijímať stanovisko aj pri prípadnej aktualizácii prerozdeľujúceho kľúča na určenie príspevkov, teda v prípade pristúpenia alebo odchodu krajiny z eurozóny.

28. septembra 2012 - Guvernérom Slovenska v Rade guvernérov EMS bude minister financií Peter Kažimír. Jeho zástupcom v najvyššom orgáne vznikajúceho trvalého eurovalu sa stane štátny tajomník rezortu Vasil Hudák. Rozhodol o tom vládny kabinet.

2. októbra 2012 - Vláda poverila ministra financií, aby do 12. októbra v mene SR uhradil prvé dve hotovostné splátky do EMS v celkovej sume takmer 264 miliónov eur. V priebehu rokov 2013 a 2014 následne Slovensko pošle do mechanizmu zvyšné tri splátky upísaného základného imania v trvalom eurovale, spolu za necelých 396 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu