Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slota: Len hlupák by si nekúpil zlatý traktor za cenu obyčajného

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - V kauze s predajom platinových sitiek v Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR došlo podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Jána Slotu k vážnej chybe pravdepodobne už pri ich oceňovaní.

"Len hlupák by si nekúpil zlatý traktor za cenu obyčajného traktora. A potom by si ho roztavil na zlaté tehličky," povedal Slota.

Dodal, že podľa medializovaných informácií sa sitká pri oceňovaní hodnotili z funkčnej stránky a nie primárne z hľadiska hodnoty kovu. "Údajne ten, ktorý robil znalecký posudok, nerobil znalecký posudok na to, aký to je kov, ale hodnotil sitká ako také," povedal. "Či to mali byť železné alebo umelohmotné sitká... Bohužiaľ, platina patrí medzi najdrahšie predávané kovy," povedal Slota s tým, že pochybnosti ostali aj ohľadom samotnej elektronickej aukcie, na ktorej boli sitká predané.

"Megapodvodov v rámci tejto vládnej koalície podľa mňa bolo 'iks' a to hovoríme len o špičke ľadovca a nie o tom, čo je pod hladinou. Bohužiaľ, v našej politike je už asi pravidlom, že ruka ruku umýva. Ja nepoviem na bráchu, brácha nepovie na mňa. Médiá zverejňujú len umelé kauzy, ktoré majú byť použité proti niektorým politickým stranám," povedal Slota. Pripomenul, že nástenkový tender spájaný s jeho stranou je opakovane medializovaný dodnes, kdežto o niektorých predajoch tejto vlády, pri ktorých "nebola ani nástenka, ani žiadny tender", sa píše málo.

V prípade platiny však prebehla kontrola Úradu vlády, o ktorej 23. novembra informovala premiérka Iveta Radičová. Kontrola zistila porušenia zákona a jej výsledky dostali k dispozícii vyšetrovatelia. Protokol z kontroly okrem iných zistení upozorňuje na to, že výzva na účasť v aukcii neobsahovala východiskovú cenovú ponuku, minimálnu sumu ani údaje o časových limitoch na podávanie návrhov počas aukcie, čím bola porušená aj interná smernica SŠHR. "Výzva bola obsahovo nejednoznačná aj ohľadne lehoty ukončenia aukcie, v spôsobe ukončenia aukcie a ohľadne automatického predĺženia aukcie," konštatuje protokol.

Aj z tohto dôvodu parlament 1. novembra schválil opatrenie, podľa ktorého sa hnuteľný majetok štátu s hodnotou nad 10.000 eur bude musieť od 1. januára predávať cez sprísnené elektronické aukcie. Vyplýva to zo schváleného pozmeňovacieho návrhu k zákonu o správe majetku štátu.

V súčasnosti platí, že cez elektronické aukcie sa musí predávať štátny nehnuteľný majetok. Iniciátori návrhu Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská (obaja SDKÚ-DS) priznali, že novým opatrením chcú zabrániť kauzám, ako bol predaj platinových sitiek, pri ktorom štát údajne prišiel o viac ako 1,5 milióna eur. "Prípad v Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHR) bol spájaný s našou politickou stranou a ja s mojimi kolegami sa nechceme skrývať, že tu určité pochybnosti vznikli, a preto chceme tento problém riešiť legislatívnou cestou," uviedla Žitňanská.

Kým v kauze platina bola ponuka na predaj zverejnená len na neverejne prístupnom portáli, po novom to bude musieť byť na niekoľkých miestach, okrem iného aj na webe predajcu a centrálnom webe ministerstva financií. Na prihlásenie do takejto aukcie budú mať záujemcovia niekoľko týždňov a jej samotný priebeh nesmie trvať menej ako hodinu, pričom v prípade zvýšeného záujmu sa musí predĺžiť.

Pri medializovanom predaji platinových sitiek trvala elektronická aukcia 20 minút, pričom víťazná ponuka prišla len sekundu pred jej ukončením. SŠHR SR vtedy predala 63.000 gramov sitiek s prímesou rhodia firme Heneken. Jej vlastníkom je 27-ročný Michal Hudoba, bývalý kandidát SDKÚ-DS vo voľbách v roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu