Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V kauze platinových sít padli obvinenia: Trom ľuďom hrozí až 15 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V kauze platinových sít budú čeliť obvineniu tri osoby. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ich obvinil z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

"Obvinení sú predseda komisie na otvorenie a vyhodnotenie ponúk k elektronickej aukcii, člen tejto komisie a znalec z odboru strojárstvo," informoval dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"Obvinení nezabezpečili, aby bola v súťaži stanovená primeraná predajná cena platinových sít, čím konali v rozpore so zákonnou povinnosťou Správy štátnych hmotných rezerv nakladať s majetkom štátu s maximálnou hospodárnosťou," vysvetlil návrh na obžalobu.

Nízku všeobecnú hodnotu platinových sít zabezpečil účelovo pribratý znalec, ktorý sitá ocenil na 81.270 eur. Pri stanovení ceny v znaleckom posudku nebral do úvahy, že sitá sú z drahých kovov – platiny a ródia.

"V dôsledku toho prišlo k uzatvoreniu kúpnej zmluvy a napokon aj k odpredaju platinových sít za 667.656 eur napriek tomu, že ich reálna hodnota na trhu predstavovala najmenej 2.895.490 eur," pripomenul Slivka. Správe štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky bola spôsobená škoda najmenej 2.227.834 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu