Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Elektromobilita nás závislosti na rope nezbaví

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

Návrh Európskej komisie ukončiť výrobu áut so spaľovacími motormi do roku 2035 vyvolal veľký rozruch. Automobilky tvrdia, že technologicky to je reálne a mnohé z nich deklarujú ešte skorší termín. Iné segmenty spracovania ropy však stále rastú a ich výrobky len tak nezmiznú. Sú všade okolo nás.

Využívanie fosílnych palív znamenalo obrovský skok pre ľudstvo. Vďaka ich technickým vlastnostiam a masívnemu rozšíreniu znamenali lacný zdroj energie, ktorý poháňa kolesá ekonomiky a vďaka ktorému sa celé kontinenty vymanili z chudoby. Že spaľovanie ropy, uhlia a plynu spôsobuje uvoľňovanie oxidu uhličitého, čo je hlavnou príčinou klimatických zmien, sa všeobecne vie. Čo už tak známe nie je, je, že emisie sú produkované aj pri neergetickom využití fosílnych surovín (najmä ropy).

Elektromobilita nás závislosti na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Petrochemický priemysel je najrýchlejšie rastúci segment využitia fosílnych surovín. Dnes spotrebováva podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) 12 percent celosvetovo vyťaženej ropy a produkuje päť percent globálnych emisií skleníkových plynov. Pri súčasnom trende IEA očakáva, že v roku 2030 to bude tretina vyťaženej ropy a v polovici storočia viac ako polovica. Produkty petrochemického priemyslu v súčasnosti nájdeme úplne všade. Od výroby plastov, cez hnojivá, na ktorých je úplne závislá svetová produkcia potravín, až po kozmetiku a čistiace prostriedky. A ich spotreba neustále rastie.

Obmedzenie jednorazového používania plastov je cesta správnym smerom. Pre zmenu kurzu ale musíme ísť ďalej. Výrobky musia byť navrhnuté s ohľadom na využitie materiálov po ich likvidácii a výrobcovia za to musia niesť zodpovednosť. Musí sa zlepšiť miera separácie odpadu, jeho recyklácia a spätné využitie. V poľnohospodárstve budeme musieť nahradiť umelé hnojivá, pesticídy a herbicídy, ktorých užívanie z pôdy uvoľňuje ďalšie emisie skleníkových plynov.

Elektromobilita nás závislosti na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Je potrebné podporovať vedu a výskum a postupne prechádzať na udržateľnejšie metódy chemického priemyslu, ktoré nie sú založené na fosílnych surovinách. Podarí sa nám tým udržať klimatickú zmenu v bezpečnejšej a pre ľudstvo stabilnejšej podobe a súčasne zabránime predčasným úmrtiam, ktorých je vplyvom znečisteného ovzdušia v Európskej únii podľa Európskej environmentálnej agentúry ročne 400-tisíc.

 

Viac o téme: AutáRopaElektromobilitaZávislosť na rope
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu