Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Boje v Líbyi poškodili jedinú fungujúcu ropnú rafinériu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TRIPOLIS - Jedinú fungujúcu ropnú rafinériu v Líbyi vážne poškodili boje medzi znepriatelenými ozbrojenými skupinami. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Ropný komplex Záwija bol vážne poškodený v dôsledku bojov medzi ozbrojenými skupinami," uviedla v utorok večer líbyjská štátna ropná spoločnosť NOC. Ťažké boje v okolí rafinérie, nachádzajúcej sa zhruba 50 kilometrov západne od líbyjskej metropoly Tripolis, vypukli v noci z pondelka na utorok a trvali niekoľko hodín. Ozbrojenci pritom podľa NOC nebrali ohľad na zamestnancov závodu.

Poškodených bolo 11 nádrží na skladovanie ropy a chemických produktov. Vyradený z činnosti bol aj transformátor elektrického systému zabezpečujúceho fungovanie komplexu. Bezprostredne nebolo jasné, ktoré ozbrojené skupiny boli zapojené do bojov pri Záwiji. 

Situácia v ropnom sektore sa výrazne zlepšila

Ťažba a spracovanie ropy tvoria základ líbyjskej ekonomiky. Tamojšiu ropnú infraštruktúru však vážne narušil chaos, ktorý v krajine vypukol pred desiatimi rokmi po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Líbya v súčasnosti produkuje 1,2 milióna barelov ropy denne. Situácia v tamojšom ropnom sektore sa výrazne zlepšila od vlaňajšieho uzavretia prímeria medzi znepriatelenými vládami kontrolujúcimi východ a západ krajiny. Pred zvrhnutím Kaddáfího dosahovala líbyjská ropná produkcia 1,5 - 1,6 milióna barelov za deň.

Viac o téme: RopaBojeRafinériaLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu