Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Daňový raj pod Zoborom: V podivnom nitrianskom dome sídli 40 firiem, spojenie s Ndraghetou

Vila v Nitre, v ktorej sídlia firmy Taliana.
Vila v Nitre, v ktorej sídlia firmy Taliana. (Zdroj: Reprofoto/Google maps)

NITRA - Na Willsonovom nábreží v Nitre stojí dom, ktorý pozná snáď každý. V ňom našlo svoje sídlo 40 firiem s úhrnným základným imaním za pol miliardy eur.

Podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka išlo väčšinou o prázdne schránky, ktoré boli zriadené Talianom Romolom Cicherom. V budove sa však objavili aj ľudia, ktorí sú spojení s talianskou mafiou Ndranghetou. Jednou z firiem, ktoré sídlia v podivnom zámočku, je spoločnosť Sakata s.r.o. v likvidácii. Jej spoločníkom je aj taliansky policajt Vit Tignanelli, ktorý je v Taliansku podozrivý zo zneužitia právomocí a korupcie.

Surové praktiky talianskej mafie: Muž svedčil o 'Ndranghete, popravili mu brata

Polícia uňho našla rozsiahly archív citlivých dokumentov z oficiálnych sledovaní, ktorými smie disponovať iba prokurátor. Spoločnosť Sakata je jednou z päťdesiatich firiem, ktoré sídlia v budove v Nitre. Jej traja majitelia, Vito Tignanelli, Antonio Naso a Graziano Santoro za ňu podľa údajov z obchodného registra v roku 2011 zaplatili 10 miliónov eur.

Najväčší, osemmiliónový podiel Sakaty kúpil Santoro, lekárnik z Cosenzy, obchodný spoločník kalábrijského developera čerstvo odsúdeného na 12 rokov väzenia pre spolčovanie sa s Ndranghetou.

Jadro siete

Základom slovenskej siete, ktorá mala podľa ICJK sprostredkúvať cudzincom voľný pohyb pre optimalizáciu daní a voľný pohyb po schengenskom priestore, je spoločnosť Hermes a Janus. Cichero núkal vybavovanie pobytov na Slovensku a nulové zdanenie, pričom v 90. rokoch obchodoval aj s diamantmi. Práve spomínanú firmu mali záujemcovia o diamanty kontaktovať, keď požadovali ďalšie informácie. Okresný súd neskôr rozhodol o zrušení jednej z firiem. Romolo Cichero zomrel 1. mája 2014.

Konateľkou, likvidátorkou a jedinou spoločníčkou vo firme Hermes a Hanus je dnes Eleonóra Jakubovičová. Jakubovičová bola konateľkou a vo väčšine prípadov aj likvidátorkou vo všetkých Cicherových firmách na Slovensku. Žije v nitrianskom sídle pochybných firiem. „Ona tu býva, ale chodieva so psom na dlhé prechádzky, budete musieť počkať,“ povedala reportérom ICJK a Investigace.cz staršia žena, ktorá vchádzala do jedného z neďalekých rodinných domov. Eleonóra Jakubovičová sa približne po štyroch hodinách skutočne ukázala so svojím psom, vychádzala však zvnútra vily vybavenej bezpečnostnými kamerami.

„Kto ste? Notári?“ pýtala sa zjavne znepokojená. Konateľke desiatok bohatých firiem sa viditeľne uľavilo, keď na druhýkrát porozumela, že na ňu čakajú novinári. „Veď napíšte, čo chcete, pánovi Cicherovi je to už jedno,“ pokúšala sa vyhnúť rozhovoru, no nakoniec odpovedala na niekoľko otázok.

Podľa nej sa Cicherove investičné projekty, ktoré zakladal, niekedy podarili a inokedy zase nie. O finančných tokoch v jednotlivých spoločnostiach vraj nevedela. Obchody riadil Cichero. 

Viac o téme: NitraTalianTalianska mafia´Ndrangheta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu