Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príbeh Ninky (†6), ktorá mohla ešte žiť: V nemocnici zomrela od smädu

Ninka sa nedožila siedmich narodenín. Zobraziť galériu (3)
Ninka sa nedožila siedmich narodenín. (Zdroj: Facebook/D.Š.CH.)

DUBNICA NAD VÁHOM/BRATISLAVA – Prípad šesťročnej Ninky z Dubnice nad Váhom nie je na konci ani po dlhých piatich rokoch. Dievčatko by v roku 2013 oslávilo siedme narodeniny, no rodičia napokon namiesto oslavy chystali mesiac pred jej narodeninami pohreb. Dnes sa už po tretíkrát postavia pred súd. Do nemocnice pritom dievčatko prijímali s črevnou chrípkou.

Ani po čase ich bolesť nevymizla. Nešťastní rodičia Ninky Chuchelovej bojujú za spravodlivosť, aj keď im to ich milované dieťa nikdy nevráti. Dievčatko poslednýkrát vydýchlo 17. októbra 2013. Už po narodení malo zdravotné problémy. Matka malej Ninky však priblížila, že pri pitve sa ukázalo, že tie neboli príčinou jej úmrtia. Dva dni pred smrťou sa rodičom sťažovala na bolesť bruška, zvracala, mala tiež zvýšenú teplotu. Ako opísala Ninkina mama, večer z utorka na stredu preto bežali na pohotovosť do Trenčína. 

Rodičia prišli o dcérku, chcú dosiahnuť spravodlivosť.
Zobraziť galériu (3)
Rodičia prišli o dcérku, chcú dosiahnuť spravodlivosť.  (Zdroj: reprofoto tv markíza)

"Službukonajúci lekár správne stanovil diagnózu a nasadil správnu liečbu, poznal nás z predchádzajúcich liečieb, vedel, že Ninka potrebuje na odporúčanie chirurgov z Kramárov infúznu liečbu 48-hodinovú a nie dvojhodinovú," napísala Dana Chuchelová v otvorenom liste premiérovi, ktorým sa pridala k ostatným matkám, ktoré mali prísť o svoje ratolesti chybou zdravotníckeho personálu. Zostavili dokonca petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu v prístupe ku obetiam pochybení lekárov na Slovensku.

Pokojná noc, nasledoval horor

Po relatívne bezproblémovej noci nastúpila ráno do služby iná lekárka. "Infúziu predpísala jednu a čakala, či sa nepotvrdí SALMONELA!!!!" uviedla mama nebohej Ninky. Podľa jej slov dostala infúziu ešte doobeda, no netiekla jej tak, ako mala. "Sestrička ju zastavila, ďalej neskúmala, či ju netreba prepichnúť na iné miesto, ale s infúzkou odišla," uviedla D. Chuchelová.

Priblížila, že súdni znalci sa vyjadrili, že dieťa malo už doobeda dostať aj antibiotiká. Navyše, napriek tomu, že matka Ninke dávala po troške vody, úbytok tekutín bol oveľa vyšší. Stav sa zhoršoval. Žena, ktorá bojovala o život dcéry, dokonca prosila sestričky, že infúzie aj zaplatí. Nič sa však nezmenilo. Napokon Ninku presunuli do Bratislavy. Tam si po vyšetreniach zavolali matku, a povedali jej slová, ktoré nechce počuť žiaden rodič. Aby sa pripravila na najhoršie.

"Uviedli ju do umelého spánku, spolu s lekárkou sme jej dávali chladivé obklady, prihovárala som sa jej, spievala, prosila, nech počká na tatinka, že príde. Manžel s mojou sestrou prišli, boli dve minútky pri nej,  keď prístroje začali pípať a naše dievčatko odišlo," opísala chvíle hrôzy.

Chcú spravodlivosť

Odvtedy uplynulo päť rokov. Rodičia podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Vyšetrovateľ podľa slov matky po troch rokoch dospel k záveru, že skutok sa nestal. Na občianskoprávnom súde ich čaká v stredu ďalšie, už tretie pojednávanie.

Nemocnica si však chybu nepripúšťa. Za pravdu im napriek znaleckým posudkom dáva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten prípad prešetroval dvakrát. Raz si na záležitosť posvietila pobočka úradu v Trenčíne, druhýkrát v Bratislave. Na základe vykonaného dohľadu však skonštatovali, že zo strany nemocnice nedošlo k pochybeniu. 

Príbeh Ninky (†6), ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

"Prizvaní konzultanti úradu, odborníci z odboru pediatria a neonatológia spĺňali všetky predpoklady na odborné posúdenie daného prípadu, sú to renomovaní odborníci vo svojich odboroch a pracujú na najvyšších pracoviskách v SR," reagovala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

"Privolaní nezávislí súdni znalci (oslovení vyšetrovateľkou!) však sú iného názoru a našli minimálne 5 pochybení!!!! Keďže Ninka bola rizikové dieťa s predchorobím, aké mala, mala byť 24 hodín v kuse monitorovaná (čo nebola!), antibiotiká boli nasadené veľmi neskoro, dokonca pri preberaní zmien nebola ani spomenutá! a pod. (vyjadrenie súdnych znalcov vieme kedykoľvek predložiť)," uviedla mama zosnulej Ninky v liste premiérovi.

Prípadu sa ujala Generálna prokuratúra

Vyšetrovanie zastavila aj polícia. Prípad ale nedávno prebrala Generálna prokuratúra. „Vo veci poškodenej maloletej Niny Chuchelovej bolo generálnemu prokurátorovi SR postúpené komisárkou pre deti V. Tomanovej podanie Dany Chuchelovej, matky  poškodenej," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Generálna prokuratúra si k preskúmaniu prípadu vyžiadala príslušný spisový materiál z Krajskej prokuratúry Trenčín. 

"Po jeho preskúmaní rozhodne prokurátor GP SR o ďalšom zákonnom postupe," dodala A. Predajňová. A aký výsledok očakáva matka Ninky od dnešného súdu? Podľa jej slov neverí, že dopadne v ich prospech. Neplánujú sa však vzdať a za spravodlivosť chcú bojovať aj naďalej.

Viac o téme: NemocnicaZdravotná starostlivosťPochybenieNina Chuchelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu