Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Experti varujú pred ochorením, s ktorým sa ľudia hanbia ísť k lekárovi: Trpel ním aj Karl Marx!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mnohí Slováci o existencii tohto ochorenia vôbec netušia. Je však veľmi bolestivé a tým pádom nepríjemné. A keďže sa hidradenitída objavuje aj na intímnych miestach, pacienti sa častokrát hanbia ísť k lekárovi. Odborníci upozorňujú, že včasná diagnostika je v tomto prípade nevyhnutná.

"Aj u nás lekárov to bola raritná choroba. Pritom existuje veľmi dlho, vraj jej ťažkú podobu mal aj Karl Marx," uviedol prednosta Dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Martine Juraj Péč. Hidradenitída má tri štádiá - od náznakov až po veľké ložiská na tele. Toto zápalové ochorenie vzniká v mieste potných žliaz, v podpazuší, na sedacej časti, v okolí pohlavných orgánov a u žien pod prsiami. Môže sa vyskytnúť aj na tvári a chrbte.

Experti varujú pred ochorením,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Carlo Oddo)

Na Slovensku sa v súčasnosti lieči na hidradenitídu okolo dvesto pacientov, dvaja už zomreli. Za najväčšie rizikové faktory považuje Péč fajčenie, obezitu a nadmerné potenie. Prvé príznaky sa objavujú u mladých ľudí po puberte, vo veku 21 až 23 rokov. Ženy sú postihnuté dva- až päťkrát častejšie ako muži. Asi u tretiny pacientov je to dedičné ochorenie. Hidradenitída postihuje jedno percento dospelej populácie. Správne a včas je diagnostikovaných iba 19 percent prípadov. Keďže sa ochorenie prejavuje na chúlostivých miestach, ľudia sa o ňom hanbia hovoriť a nenavštívia lekára. Pre jeho nepríjemné prejavy má na život pacienta oveľa väčší vplyv ako napríklad psoriáza či veľký ekzém. "Genetiku človek neovplyvní, ale môže prestať fajčiť aj zdravšie sa stravovať. Po vyliečení sa môže vrátiť do normálneho života," dodal Péč. 

"Naším zámerom je zvýšiť povedomie u odbornej aj laickej verejnosti. Ľahšie formy hidradenitídy možno liečiť aj na iných ako špecializovaných pracoviskách. Dobre je, ak existuje spolupráca dermatológa s chirurgom. Keď sú otvorené hnisavé rany, už je to vážny stav. Odstraňujú sa chirurgickým zákrokom postihnutého ložiska kože," uviedol Marek Adámik z Chirurgickej kliniky a transplantačného centra UN. 

Podobne ako jeho kolega i on pripomenul, že toto ochorenie je okrem bolesti aj veľmi nepríjemné pre pacienta, ktorý potrebuje psychickú podporu. To potvrdil pacient Pavol, ktorý od roku 2011 po otvorených príznakoch začal navštevovať lekárov. "Vystriedal som viacerých aj odborných dermatológov, až som bol hospitalizovaný. Neprajem to nikomu prežiť, okrem bolesti som veľmi trpel aj psychicky. Oporou mi bola manželka a matka. Odporúčam všetkým nebrať na ľahkú váhu fajčenie a obezitu. Po siedmich rokoch hidradenitída takmer zmizla, ešte sa liečim injekciami. Môj stav sa veľmi zlepšil a normálne chodím do práce," povedal 33-ročný Pavol. Na Slovensku je deväť špecializovaných pracovísk na liečbu hidradenitídy: dve v Bratislave, po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Prešove a Trenčíne.

Viac o téme: Kožné ochorenieHidradenitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu