Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hory si vyžiadali ďalšiu obeť: Vo Vysokých Tatrách objavili nehybné telo muža

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VYSOKÉ TATRY - Zrejme nevhodné poveternostné podmienky na horách si vyžiadali ďalšiu ľudskú obeť. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v utorok v dopoludňajších hodinách oznámili náhodní turisti nález nehybného tela muža vo Veľkej Studenej doline pod Kráľovským žľabom vo Vysokých Tatrách.

  Na miesto okamžite smerovali záchranári HZS, ktorí sa v tom čase nachádzali v teréne a súčasne bola vyslaná aj pozemná skupina HZS zo Starého Smokovca. "Tridsaťtri ročný český turista, žiaľ, pri páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom," informovali horskí záchranári s tým, že telesné pozostatky muža transportovali do Starého Smokovca a odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR a obhliadajúcemu lekárovi.

Hory si vyžiadali ďalšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto:HZS)

Okrem toho horskí záchranári pomáhali aj ďalším zraneným ľuďom. "V ranných hodinách bol na Operačné stredisko tiesňového volania HZS nahlásený úraz slovenskej turistky v Mlynickej doline, pod Vodopádom Skok, ktorá následkom pošmyknutia na turistickom chodníku utrpela poranenie v oblasti hrudníka a nebola schopná samostatne pokračovať," uviedla HZS na svojej internetovej stránke. O súčinnosť bola požiadaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS ATE), ktorá zásah vykonala samostatne a zranená žena bola letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Krátko na to bol horským záchranárom nahlásený pád muža opäť v Malej Studenej doline. Slovenský turista sa počas výstupu dolinou rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch pošmykol na zľadovatenom povrchu. Pádom si spôsobil otvorenú zlomeninu dolnej končatiny a pravdepodobne ďalšie vnútorné poranenia. O súčinnosť bola opätovne požiadaná posádka VZZS ATE z Popradu, ktorá sa pre zhoršené poveternostné podmienky musela krátko po vzlete vrátiť na svoju základňu. 

Hory si vyžiadali ďalšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Následne záchranári HZS požiadali o súčinnosť poľských leteckých záchranárov. Tým sa podarilo zo severnej strany priletieť do Starého Smokovca, kde z heliportu vyzdvihli záchranára HZS a smerovali k zranenému. Pre silnejúci vietor sa im už však nepodarilo doletieť na miesto pádu a vrtuľník aj so záchranármi HZS sa tak musel vrátiť do Starého Smokovca. Do doliny už smerovala pozemná skupina HZS a chatár z Téryho chaty. Turistovi poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pozemne ho transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali posádke rýchlej lekárskej pomoci.

Takmer súčasne s oznámením z Veľkej Studenej doliny bol na tiesňovú linku HZS nahlásený ďalší úraz turistky poľskej národnosti, ktorá sa pošmykla na zľadovatenom chodníku vedúcom na Slavkovský štít. Pri páde podľa HZS utrpela viaceré poranenia v oblasti tváre a bola v šoku. O súčinnosť horskí záchranári znova požiadali VZZS ATE, ktorá zásah vykonala samostatne a zranenú ženu letecky transportovala do nemocnice v Poprade.

Vysoké Tatry si za posledné dva dni vyžiadali dohromady už štyri ľudské životy a niekoľko zranených turistov. V pondelok (25.12.) zahynuli v Tatrách dve ženy, v utorok ráno mladý poľský turista, HZS preto opätovne upozorňuje návštevníkov, že v horách sú aktuálne veľmi nepriaznivé podmienky, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a skialpinizmus. Terén je po oteplení a následnom poklese teplôt zľadovatený. "Týmto apelujeme na nevyhnutnosť zimného výstroja a výzbroje," uzatvárajú horskí záchranári.

Vstupovať na voľnú ľadovú plochu je vždy nebezpečné, varujú záchranári

Vstupovať na voľnú ľadovú plochu je vždy nebezpečné, zvlášť v období odmäku, varujú záchranári. "Hrozí, že sa preborí a človeka môže napríklad vodný prúd vtiahnuť pod ľad. Ak sa nedostane včas von, následkom podchladenia sa mu môže veľmi rýchlo zastaviť krvný obeh a utopí sa," hovorí Miroslav Nagy, hlavný tréner záchranárov Falck Academy.

Pri záchrane radí ostatným neriskovať a myslieť na vlastnú bezpečnosť, aby záchranca neskončil rovnako pod ľadom. Odporúča preto okamžite volať na číslo 112 alebo 150. Po vytiahnutí na breh treba človeka rýchlo zbaviť mokrých šiat a prezliecť do suchých. Rovnako mu treba podávať teplé tekutiny a zohrievať ho.

Pokiaľ postihnutý nedýcha, treba myslieť na spriechodnenie dýchacích ciest – hlava sa mierne zakloní alebo sa predsunie sánka. Následne treba začať s oživovaním. "Rozopnite vetrovku, nájdite stred hrudníka a začnite so stláčaním, do hĺbky viac ako 5 cm, nie viac ako 6 cm (cca 1/3 hrudníka). Po 30 stlačeniach dvakrát vdýchnite vzduch do jeho úst," priblížil Nagy.

Oživovať treba dovtedy, kým nepríde pomoc alebo človek nezačne dýchať. "Ak zraneného nepoznáte, nemusíte dýchať z úst do úst, stačí stláčať hrudník. Pri deťoch je postup rovnaký, akurát začíname s piatimi úvodnými vdychmi," doplnil Nagy.

Viac o téme: MŕtvolaVysoké TatryVeľká Studená
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu