Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako sme dospeli k počítačovej kriminalite

Ilustračné foto
Ilustračné foto

S narastajúcim počtom osobných počítačov a rozširovaním používania internetu, si chytráci (ktorí sa žiaľ nájdu v každej možnej oblasti) rýchlo našli cestu ako obísť pravidlá. To viedlo postupne k zvyšovaniu výskytu softvérovej kriminality. Rozumejme pod tým kopírovanie, nezákonné šírenie, , či požičiavanie softvéru nad rámec povolených a zakúpených softvérových licencií.

Počítačový kriminálnik sa dá nájsť žiaľ na každom rohu - od jednotlivých domácich používateľov až po profesionálov, ktorí predávajú kradnutý softvér vo veľkom. Softvérové pirátstvo sa totiž vyskytuje v domácnostiach, školách, podnikoch i vládnych inštitúciách. Často takýmto kriminálnikom môžeme byť aj ty a ja, keď nemáme dostatok informácií o stiahnutých a zakúpených softvéroch. Keď nepoznáme podrobne popisy, čo  licencie softvérov povoľujú a čo naopak už nie. Takto sa “pirátom” môže  stať ľahko každý z nás. Najmä v dobe keď sa prostredníctvom počítača dá jednoduchým spôsobom vytvoriť presná kópia programu za pár sekúnd.

Nie je však čím sa pýšiť. A priznajme, ani sa veľmi neoplatí. Za zistenie nelegálneho stavu, či šírenie softvéru nezákonným spôsobom vás môže polícia stíhať podľa trestného zákona  a hrozí vám okrem povinnosti nahradiť spôsobenú škodu aj  trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov.

Je pritom stále nelogické, že napriek týmto nástrahám sa počet nelegálneho softvéru na Slovensku stále drží na úrovni  40%. Na Slovensku bojuje za zvrátenie tohto nepriaznivého stavu spoločnosť BSA The Software Alliance. Taktiež od júla tohto roka sa zriadil aj špeciálny odbor počítačovej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru SR.

Takže piráti, majte sa na pozore!

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu