Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najčastejšie výhovorky softvérového piráta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

„Ja som o nelegálnom softvéri vôbec nevedel.!" „Ja za to vôbec nezodpovedám!" „Nemám na stráženie softvéru čas."

1. Top manažéri v práci

 

Takto sa najčastejšie vyhovárajú manažéri vo firmách, v ktorých sa objavuje nelegálny softvér. Možno pirátmi v skutočnosti nie sú práve oni, ale zamestnanci, ktorí si vedome alebo nevedomky sťahujú nelegálne počítačové programy. Aj tu však platí, že nevedomosť a výhovorky nepomôžu. Je to protizákonný trestný čin a ak vás pri tom „načapajú“, hrozí vám väzenie i finančná pokuta. Pritom ani postihy výkonných pracovníkov nezbavia vlastníka resp. najvyššie vedenie firmy zodpovednosti za nelegálne používanie softvéru, a to ani v prípade, že nikto z nich skutočne nenariadil nezákonnú inštaláciu ani sa jej nezúčastnil. Jediným riešením je budovanie a kontrola mechanizmov v rámci vlastného biznisu, aby sa dalo takým prípadom predísť.

2. Nie vždy je vinný IT správca

Najčastejším obetným baránkom v odhalených firmách sú správcovia výpočtovej techniky, ale môže ísť aj o radových zamestnancov a dodávateľov informačnej techniky, ktorí v konečnom dôsledku spáchali trestný čin. Niekedy ide skutočne o konanie poza chrbát vedenia, často sú však zamestnanci do pirátstva priamo či nepriamo nútení. Zamestnanec môže dostať príkaz nainštalovať kradnutý softvér, alebo inštalovať legálny softvér na viac počítačov, ako dovoľuje licencia. Prípadne vedenie odmieta investovať do správcom navrhovaných preventívnych opatrení. Ak sa to stalo i vám, neváhajte a nahláste protiprávne konanie. Môžete tak urobiť i anonymne, písomne či mailom na Slovakiareportpiracy@bsa.org

 

3. Domáci pirátski „kutilovia“

Domáce nelegálne sťahovanie softvéru tiež nie je žiadnou výnimkou. Veľa mladých šikovných pirátov skúša sťahovanie alebo sa venuje priamo distribúcii nelegálneho programu.

„Bola to len záložná kópia“.

 

„To mi nainštaloval na počítač kamarát, ja o tom nič neviem.“

Uvedené príklady sú súčasťou pravidelnej analýzy prípadov evidovaných protipirátskou organizáciou BSA (Business Software Alliance). Sústredili sa v nej na najčastejšie tvrdenia pirátov, ktorými ospravedlňujú odhalené konanie. K tomu treba pridať ešte časté odvolávanie sa na neznalosť zákona a licenčných zmlúv súvisiacich s nelegálne používaným softvérom. 

 

TABUĽKA: Najčastejšie výhovorky softvérových pirátov (analýza prípadov evidovaných BSA)

1.   Za softvér nezodpovedám.

Za legálnosť softvéru zodpovedá niekto iný, najmä správca siete.

2.   O používaní nelegálneho softvéru som vôbec nevedel.

Často zaznieva v snahe zbaviť sa zodpovednosti.

 

3.   Na stráženie softvéru nemám čas.

Mám iné priority súvisiace priamo s podnikaním, licencie neriešim.

4.   Licencie sme práve chceli nakúpiť.

Naša firma príliš rýchlo rastie, došlo k fúzii alebo akvizícii a zatiaľ sme sa k doladeniu licencií nedostali.

5.   Licencie sú príliš drahé, chcel som si ich dokúpiť, keď sa firma rozbehne.

Tento argument najčastejšie zaznie u špecializovaných firiem (architekti, projektanti, grafici či konštruktéri), ktoré používajú nákladný špecializovaný softvér.

6.   Softvér sme len testovali a potom sme ho zabudli odinštalovať.

Typická výhovorka patriaca medzi najmenej uveriteľné. Je obvykle sprevádzaná argumentom, že nie je predsa možné mať softvér stopercentne pod kontrolou.

7.   Ide o záložné kópie.

Častý argument pirátov distribuujúcich nelegálny softvér, keď sa u nich nájdu inštalačné súbory.

8.   To mi nainštaloval kamarát, ja tomu vôbec nerozumiem.

Populárny argument domácich pirátov. Pokiaľ ide o staršieho používateľa, alebo keď bol nelegálny softvér nainštalovaný pri nákupe počítača, je to azda uveriteľné.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu