Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zasvätíme vás do tajov mystery shoppingu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Čo to vlastne je? Tento pojem nemá presný slovenský ekvivalent. Všeobecne platí, že je to manažérsky nástroj, ktorý slúži k identifikácii nedostatkov v určitých procesoch alebo službách. Je používaný najmä za účelom zistenia informácií o produktoch a službách a veľmi úspešne sa aplikuje aj ako účinná forma boja proti počítačovej kriminalite.

Na Slovensku je mystery shopping  zameraný na všetkých predajcov počítačov, ktorí ponúkajú spolu s novým počítačom inštaláciu softvéru. Stáva sa, že pri nákupe počítača „chytrí“ obchodníci ľahko ponúknu a nainštalujú „výhodný“ balík nelegálneho softvéru. Takýmto konaním predajcovia porušia autorské práva výrobcu a následne zákazník ani netuší, akému  riziku sa týmto vystavuje. Nelegálne inštalovaný softvér je totiž trestný čin podľa § 283 Trestného zákona, ktorý sa môže trestať odňatím slobody až do výšky 8 rokov.

Mystery shopper – čiže fiktívny/skrytý  nákupca -  vykonáva fiktívny  nákup tým, že simuluje záujem o kúpu počítača a tak kontroluje správanie sa predajcov počítačov po celej Slovenskej republike najmä čo sa týka ponuky softvéru. Iba počas minulého roka 2011 prebehlo celkovo 96 takýchto kontrolných návštev, pričom bolo zistených 9 ponúk nelegálnej inštalácie softvéru. Uvedené odhalenia boli zistené  najmä v mestách Vráble, Šurany, Lučenec, Fiľakovo, Nové mesto nad Váhom, Dunajská streda.  Takéto kontroly sa na Slovensku robia pravidelne a porušovatelia zákona sú následne postihovaní trestným alebo občianskym zákonom.

Ako to prebieha?

Pri fiktívnom nákupe tzv. mystery shopper  prejaví záujem o kúpu počítačovej zostavy. Predajcovia, ktorí porušujú autorské práva výrobcov, softvér nainštalujú na pevný disk nového počítača. Urobia tak  najmä s operačným systémom alebo aj s kancelárskym balíkom  s argumentáciou, že „zabudli“ predinštalovaný softvér odinštalovať. Takýto „dôvod“ však pre zákonom neobstojí, touto „dobrou“ ponukou sa snažia vyjsť v ústrety zákazníkovi, čím sa  však  zároveň  postupujú  nekalým spôsobom oproti konkurencii, ktorá pri predaji postupuje v súlade so zákonom.

O takto zistených ponukách nelegálnej inštalácia mystery shopper informuje príslušníkov polície a dochádza k policajnej akcii tzv. kontrolnému nákupu objednaného počítača v konkrétnej  predajni výpočtovej techniky. Pri preberaní zakúpeného počítača, v ktorom sa nachádza nelegálne nainštalovaný softvér, už teda asistujú  policajti, ktorí počítač na  mieste zapečatia,  zaistia dôkazy a predvedú štatutárnych zástupcov a predajcov takýchto spoločností na výsluch. Následne je zakúpený počítač podrobený expertíznemu skúmaniu, v ktorom sa určí presný obsah nelegálnych softvérov.

Stojí to za to?

Pri takejto  razii sa  okrem daného počítača zaistia aj všetky inštalačné média nachádzajúce sa v predajni, najmä vykazujúce znaky napaľovania, prípadne aj samotné počítače kontrolovanej predajne. Následne polícia začne trestné stíhanie podľa § 283 Trestného zákona pre porušovanie autorského práva  voči konkrétnej osobe, väčšinou majiteľovi alebo technikovi, t.j. voči tomu, kto daný nelegálny softvér do počítača nainštaloval. Na výsluchy na políciu musia ísť samozrejme všetci zamestnanci predajne. A toto si nepraje asi žiadna  poriadna predajňa počítačov.  Stále teda  platí staré pravidlo – legálnym podnikaním ďalej zájdeš!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu