Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dlhoočakávaný posun v liečbe? Na nebezpečný koronavírus zabral liek vyvinutý Čechom

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Chinatopix via AP, CDC via AP, File)

WASHINGTON/PRAHA - Americká spoločnosť Gilead Sciences na experimentálnu liečbu koronavírusy poskytla liek, ktorý bol pôvodne zamýšľaný na liečbu eboly. Látku nazvanú remdesivir pritom pred rokmi vyvinul tím vedcov na čele s Čechom Tomášom Cihlářom. S odvolaním na príspevok, ktorý na facebooku zdieľal Jan Konvalinka z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR, o tom dnes informovali Lidové noviny.

Riaditeľ amerického Národného inštitútu alergií a infekčných chorôb (NIAID) Anthony Fauci v rozhovore s agentúrou Reuters potvrdil, že inštitút úzko spolupracuje s firmou Gilead Sciences na testovanie látky remdesivir, ktorá bola účinná u zvierat s koronavírusom SARS či vírusom MERS. Pri experimentálnej liečbe eboly bola látka naopak menej efektívna ako iné alternatívy.

Jan Konvalinka z Ústavu organickej chémie a biochémie AV ČR v príspevku na Facebooku uviedol, že látku ako možný liek proti Ebola pomáhal vyvíjať tím vedený jeho kolegom Tomášom Cihlářom. Epidémia vtedy ale podľa Konvalinku skončila skôr, než mohla byť látka riadne otestovaná, a medzitým sa ukázalo, že je remdesivir účinný proti iným vírusom, vrátane koronavírusu SARS a jeho príbuzného MERS. Cihlář patril k žiakom významného vedca Antonína Holého, ktorý stál za vývojom antivirotík využívaných v boji s HIV a AIDS.

Dlhoočakávaný posun v liečbe?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Liek bol účinný pri liečbe pacienta, ktorý sa vrátil z Wu-chanu

Remdesivir bol podľa denníka The Wall Street Journal zrejme účinný pri liečbe 35-ročného pacienta s koronavírusom v štáte Washington na severozápade USA. Muž, ktorý sa vrátil z čínskeho Wu-chan, odkiaľ sa vírus šíri, bol prvým potvrdeným nakazeným v USA. Látka tomuto pacientovi podľa denníka pomohla znížiť teplotu a zmiernila všetky ďalšie príznaky.

Pacientovi bol podaný remdesivir v siedmy deň jeho hospitalizácie, 26. januára, a nasledujúci deň sa jeho klinický stav zlepšil. K 30. januáru zostáva pacient hospitalizovaný, ale „všetky príznaky ustúpili, s výnimkou kašľa," píšu vedci.

V deň, keď začal byť liečený liekom od Gileadu, horúčka pacienta dosahovala až 39,4 stupňov Celzia. Nasledujúci deň klesla na 37,3 stupňov Celzia a na ďalší deň klesla do normálneho rozsahu. „Po liečbe sa znížila horúčka a už nepotreboval kyslík. Jeho pľúca sa vyčistili a vo všeobecnosti sa cítil lepšie,“ uviedol špecialista George Diaz, avšak upozornil, že liek sa musí študovať vo veľkých klinikách, aby sa zistilo, či ide o účinnú liečbu koronavírusu.

Dlhoočakávaný posun v liečbe?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Remdesivir zatiaľ v USA nebol schválený pre užívanie ľuďmi. Vo výnimočných situáciách, keď neexistuje efektívna alternatíva, však môžu úrady testovania lieku na ľuďoch umožniť, pripomenul americký denník. Koľko pacientov experimentálnu liečbu remdesivirem teraz podstúpi, nechcela hovorkyňa Gilead Sciences oznámiť.

Zdravotnícke orgány hľadali spôsob liečby koronavírusových infekcií v Číne, ktorým chýba schválený liek alebo vakcína. Niekoľko výrobcov uviedlo, že sa snažia vyvinúť vakcínu, ktorá by mohla zabrániť infekciám, ale nie ich liečila.

Nový koronavírus 2019-nCoV, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS a od vlaňajšieho decembra sa šíri zo stredočínskeho veľkomesta Wu-chan, si vyžiadal už najmenej 425 obetí na životoch, prevažne v provincii Chu-pej, a vyše 20.400 nakazených.

Viac o téme: LiekČechKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu