Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na lodi zisťujú pre koronavírus zdravotný stav pasažierov a posádky

(Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

TOKIO - V Japonsku prebieha v utorok zdravotný skríning približne 3700 pasažierov a posádky výletnej lode Diamond Princess, ktorá sa nachádza v karanténe v prístavnom meste Jokohama. Opatrenie bolo zavedené z dôvodu, že na palube tohto plavidla sa v januári plavil aj muž z Hongkongu, u ktorého bol potvrdený výskyt nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hongkončan vo veku 80 rokov priletel do Japonska a 20. januára nastúpil na loď prevádzkovanú britsko-americkou spoločnosťou Carnival Japan a 25. januára sa vrátil späť do Hongkongu. Podľa stanoviska nemocnice, v ktorej je liečený, je jeho stav stabilizovaný  a jeho rodinní príslušníci, ktorí s ním na lodi cestovali, sa koronavírusom nenakazili, napísala agentúra AFP.

Hostia na lodi dostali nariadenie zostať vo svojich kajutách, kde mali vyplniť dotazník a zmerať si teplotu. Z hlásení na palube vyplýva, že 70 percent ľudí už bolo medzičasom skontrolovaných a všetky služby na palube prebiehajú bez obmedzení s výnimkou kasína, obchodov a fotografického štúdia. Fotografie a video zverejnené na Twitteri jedným z pasažierov však ukázali prázdne chodby, palubu aj spoločenské miestnosti, ako aj zdravotných pracovníkov oblečených v ochranných odevoch. Spoločnosť potvrdila, že plán trasy lode sa posunul o 24 hodín, aby zdravotnícki predstavitelia preveril stav všetkých 2666 cestujúcich a 1045 členov posádky. Ako uviedla hovorkyňa spomínanej spoločnosti, zhruba polovicu ľudí na palube tvoria Japonci.

Po ukončení všetkých zdravotných kontrol budú na vírus otestovaní tí ľudia, ktorí majú zvýšenú teplotu, alebo sa necítia dobre. Podľa hovorcu vlády má symptómy - ako napríklad horúčku - osem ľudí na palube. Tamojší predstavitelia následne rozhodnú, či budú môcť ľudia loď opustiť alebo nie, povedal na tlačovej konferencii v Tokiu tajomník japonského vládneho kabinetu. Japonsko v utorok rozšírilo rozsah zdravotných skríningov na nový koronavírus po tom, čo bol potvrdený u niekoľkých ľudí, ktorí predtým kritériá nutné na to, aby boli podrobení testovaniu, nesplnili.
 

Viac o téme: PosádkaPasažieriJaponskoHongkongKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu