Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Heňa Mičkovicová šokuje: Chápem samovrahov... Priznala depresie!

Henrieta Mičkovicová priznala depresie. Zobraziť galériu (7)
Henrieta Mičkovicová priznala depresie. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA – Nie je žiadnou novinkou, že v umeleckom svete sa raz za čas objaví niekto, na koho je príval emócií prisilný a siahne si na život. Naposledy slovenský herecký svet zasiahla samovražda mladej Moniky Potokárovej (†27). Najnovšie sa téme samovrážd venovala relácia RTVS Silná zostava, kde sa objavila aj herečka Henrieta Mičkovicová (52). Tá šokovala svojím vyjadrením, že samovrahov dokáže pochopiť a priznala sa aj k tomu, že sama trpela depresiami.

Len nedávno sa v relácii verejnoprávnej televízie Silná zostava rozoberala závažná téma – Ako predchádzať samovraždám? Jednou z diskutujúcich o tomto probléme bola aj herečka Heňa Mičkovicová, ktorá priznala, že hoci nedospela až do štádia túžby siahnuť si na život, depresie sa jej nevyhli a chápe pohnútky ľudí, ktorí chcú dobrovoľne odísť z tohto sveta.

Galéria: Herečka Henrieta Mičkovicová
„Ja teda nehovorím, že som úplne nad tým uvažovala, ale proste stala sa mi taká vec, bolo to v rámci preliečenia nejakých vecí, som brala určité lieky, ktoré som vysadila a zmenila sa mi chémia. A zažila som neuveriteľné úzkosti, depresie. Boli to náročné fázy,“ prezradila Henrieta v relácii na Dvojke. Našťastie však jej stavy nedospeli k tomu, že by sa pokúsila siahnuť si na život. Ona sa rozhodla úzkosť a depresie poraziť.

Priznala však, že sa dostala do poriadne náročnej fázy úzkosti, ktorá bola pre ňu neuveriteľne bolestivá. A vtedy si povedala: „Keď to má niekto oveľa intenzívnejšie, v takýchto stavoch sa nachádza takmer nepretržite a roky rokúce, tak viem pochopiť, že siahne po takomto riešení. Ja som to naozaj zažívala len vo fázach a v krátkom období a bolo to neuveriteľne bolestivé.“ Ak to malo takýto dopad na samotnú herečku, hoci tento stav netrval dlho, ľudia, ktorí si napokon siahnu na život, sa v takýchto úzkostiach a depresiách topia veľmi dlho. Vtedy im odchod zo sveta pripadá ako jediné možné riešenie.

V relácii Silná zostava priznala, že trpela úzkosťami a depresiami.
Zobraziť galériu (7)
V relácii Silná zostava priznala, že trpela úzkosťami a depresiami.  (Zdroj: RTVS)

V prípade životnej partnerky Alexandra Bártu mal však príbeh šťastný koniec aj vďaka tomu, že vyhľadala pomoc lekára. Hoci nie psychológa ani psychiatra. „Vychádzala som z toho, že to odznie, no musela som harmonizovať telo. Našťastie som s tým vedome pracovala,“ povedala Mičkovicová, ktorá si svoj problém uvedomovala a bojovala s tým. Mnohí tento boj vzdajú.

Ako však sama povedala, v odvetví, v ktorom sa pohybuje, takéto stavy nie sú výnimkou a mnohokrát to dospeje až do poslednej fázy. Smutný príkladom je Monika Potokárová († 27), ktorá si na život siahla v novembri minulého roka. „Ja som to zažila v rámci nášho pracovného okruhu. Osobne si myslím, že to je tým, v akej oblasti pracujem. Ľudia pracujú so svojimi emóciami, sú citlivejší na určité vnemy, ale prečo je to tak, to je ťažké povedať,“ povedala v relácii Silná zostava.

Henrieta Mičkovicová dokáže pochopiť pohnútky samovrahov.
Zobraziť galériu (7)
Henrieta Mičkovicová dokáže pochopiť pohnútky samovrahov.  (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Heňa Mičkovicová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu