Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vaškova mama z českých komédií: Bojovala s depresiami... Takto teraz vyzerá!

Jana Preissová Zobraziť galériu (6)
Jana Preissová (Zdroj: CT)

PRAHA - Jana Preissová (72) je známa najmä ako filmová mama Tomáša Hollého (†21) z komédií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Koncom 90. rokov sa však od filmovania odstrihla a upadla do depresií. V posledných rokoch sa už ale opäť párkrát postavila pred kamery. Minulý rok si zahrala v romantickej komédii Ženská na vrchole.

Jana Preissová sa narodila 7. februára 1948. Odmalička ju zaujímalo divadlo a venovala sa mu ochotnícky aj s rodičmi. Po štúdiu sa uplatnila v divadle a neskôr aj v televízii. Okrem talentu disponovala aj pôvabom a osobným šarmom. 

Vaškova mama z českých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CT)

Prvé filmové úlohy prišli koncom 60. rokov a stala sa hojne obsadzovanou herečkou. Zahrala si v snímkach ako Rozmarné léto, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny. 

Koncom 90. rokov s nakrúcaním prestala. Ako kedysi informoval denník Aha! Preissová mala depresie zo starnutia. „Nemôžem sa na seba už pozrieť ani do zrkadla,” vyjadrila sa dávnejšie aj ona sama.  Jana sa teda roky stránila kamier a záujmu. 

Vaškova mama z českých
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: VAV Film)

V roku 2014 však prijala ponuku Českej televízie a zahrala si v jednom z príbehov z cyklu Nevinné lži. Dokonca sa objavila aj na premietaní, kde boli prítomné médiá. Zvládla to so šarmom a úsmevom na tvári. 

Naposledy sa herečka objavila v komédii Ženská na vrcholu, kde stvárnila matku hlavnej postavy v podaní Anny Polívkovej. „Hrám veľmi starostlivú babičku Janinku. Celkom sa podobáme, pretože v skutočnosti som tiež starostlivá babička a som ňou rada,” citoval Janu Blesk po premiére romantickej snímky. Návrat k filmu sa jej teda vydaril...

Jana Preissová a Jana Krausová v komédii Ženská na vrcholu
Zobraziť galériu (6)
Jana Preissová a Jana Krausová v komédii Ženská na vrcholu  (Zdroj: CT)

Herečka je už 50 rokov vydatá za kolegu Viktora Preissa. Ich vzťahom otriasla nevera aj nemanželská dcéra, no k rozvodu nedošlo a minulý rok oslávili zlatú svadbu. 

Galéria: Krásna Jana Preissová v začiatkoch kariéry

Viac o téme: Jana Preissová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu