Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Harabin dostal od firmy 20-tisíc na kampaň: Historicky najvyšší príspevok! Má to však háčik

Štefan Harabin Zobraziť galériu (2)
Štefan Harabin (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Strana Štefana Harabina dostala od českej firmy finančný dar vo výške 20-tisíc eur. Má to však háčik. Transparency International Slovensko uviedlo, že dary od zahraničných firiem sú nezákonné. Ak by to však povolené bolo, išlo by o doteraz najväčší dar od firmy v kampani.

Politická strana Vlasť, ktorú do nadchádzajúcich parlamentných volieb vedie bývalý sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin, obdržala v piatok na svoj volebný účet dar v sume 20-tisíc eur od českej firmy DisMed s.r.o. Ako ďalej na sociálnej sieti informuje organizácia Transparency International Slovensko, suma má slúžiť ako príspevok na kampaň.

Aktualizované 10.12. (15:15): Transparency International dnes zverejnilo informáciu, že Harabin dostal od tej istej firmy ďalších 20-tisíc. Prvých 20-tisíc pritom už vrátil. 

Nezákonný dar

„Išlo by o najväčší volebný dar od akejkoľvek firmy v kampani doteraz. Je to zároveň aj nezákonné, dary stranám môžu posielať len firmy registrované na Slovensku,“ uvádza TIS. Transparency pripomína, že DisMed sídli v juhočeskej dedinke Čestice s 900 obyvateľmi a zaoberá sa predajom liečiv.

Harabin dostal od firmy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: transparentneucty.sk)

„Firma bola založená pred tromi rokmi so základným kapitálom 1 Kč. Účtovné závierky o sebe nezverejňuje, nemá ani webstránku," uvádza organizácia s tým, že zamestnankyňa firmy Klára Stachová im potvrdila, že sumu Vlasti naozaj poslali. „Vraj nevedeli, že to zákon nedovoľuje," dodala TIS.

TIS ďalej uviedlo, že šéfka strany Vlasť Anna Žatková o dare vedela, no firmu vraj nepozná. „Povedala, že sa s darom "vysporiadajú podľa zákona",“ dodalo TIS. Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020. Politická kampaň sa oficiálne začala 5. novembra, dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR. Kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom konania volieb. Voliť môžu slovenskí občania, ktorí v deň volieb dovŕšia 18 rokov.

Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to na hlasovací preukaz. Občania SR, ktorí budú v zahraničí, alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou. Obe skupiny voličov o to musia požiadať písomne alebo elektronicky. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

Viac o téme: DarŠtefan HarabinTransparency International SlovenskoVlasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu