Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Potvrdené a spečatené: Rezort vnútra zverejnil kandidátky, volieb sa zúčastní 25 strán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra zverejnilo všetky kandidačné listiny pre voľby do Národnej rady (NR) SR. Kandidátky podalo spolu 25 politických strán, hnutí a koalícií. Z podaných kandidátok je na väčšine maximálny možný počet 150 mien.

Sú však aj politické subjekty, ktoré sa o hlasy voličov uchádzajú s menším počtom kandidátov. Najmenej, 13 kandidátov, má strana Práca slovenského národa. Za Slovenské hnutie obrody sa o hlasy voličov uchádza 25 kandidátov a 33 za stranu 99% - občiansky hlas. Kandidátky sa v úplnom znení dajú nájsť na adrese http://www.minv.sk/?nr20_kandidati. Informovalo Ministerstvo vnútra SR.

Ministerstvo počíta, že na tlač všetkých kandidačných listín a ďalších volebných tlačovín, ako sú oznámenia o konaní volieb či metodické usmernenia pre volebné komisie a ďalšie, minie spolu 2 380 150 eur. Pritom pri 25 kandidujúcich politických subjektov je iba hlasovacích lístkov takmer 119 miliónov kusov.

Potvrdené a spečatené: Rezort
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Počet kandidátok a ich podoba sa môže ešte meniť. Zákon umožňuje stiahnuť kandidátku, vzdať sa kandidatúry, alebo odvolať kandidáta až do 48 hodín pred začiatkom volieb, teda do 27. februára 2020 do 7:00. Podané kandidačné listiny sa však už nemôžu dopĺňať o ďalších kandidátov a ani sa nedá meniť ich poradie.

Voľby sa uskutočnia 29. februára 

Voľby do Národnej rady SR sa uskutočnia v sobotu 29. februára od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžadujú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najskôr však o dve hodiny skôr, o 05:00. O voľbách obce informujú na úradných tabuliach alebo na svojich webstránkach, ak ich majú. 

Hlasovať vo februárových parlamentných voľbách pritom môžu všetci občania Slovenska, čo majú v deň volieb minimálne 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

Viac o téme: VoľbyMinisterstvo vnútraKandidačné listiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu