Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Harabinova strana Vlasť musela vrátiť nelegálne dary v sume 40-tisíc eur, informuje TIS

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Politická strana Vlasť bývalého sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina musela vrátiť dary v hodnote 40-tisíc eur od českej firmy DisMed s.r.o. Informovala o tom mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) na svojom facebookovom profile. Peniaze od českej spoločnosti mali slúžiť ako príspevok na volebnú kampaň strany. Slovenské zákony zakazujú, aby politici prijímali dary zo zahraničia.

„Harabinova strana nahradila tento dar prevodom z vlastného straníckeho účtu. Podľa ich webstránky stranu zatiaľ financujú pôžičkami od podnikateľov Mikuláša Košča a Ivana Černegu za spolu 200-tisíc eur,“ priblížila TIS. Ako ďalej dodala, Vlasť už doteraz minula na kampaň 160-tisíc eur, a preto bude potrebovať zháňať na kľúčové týždne kampane nové peniaze.

Transparency začiatkom týždňa informovala, že DisMed sídli v juhočeskej dedinke Čestice s 900 obyvateľmi a zaoberá sa predajom liečiv. „Firma bola založená pred tromi rokmi so základným kapitálom 1 Kč. Účtovné závierky o sebe nezverejňuje, nemá ani webstránku," uvádza organizácia s tým, že zamestnankyňa firmy Klára Stachová im potvrdila, že sumu Vlasti naozaj poslali. „Vraj nevedeli, že to zákon nedovoľuje," dodala TIS. Podľa slovenskej legislatívy môžu dary politickým stranám posielať len firmy registrované na Slovensku.

Viac o téme: Štefan HarabinVlasťTransparency International Slovensko (TIS)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu