Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Príroda bičuje celý svet: FOTO Cyklón v Indii, zemetrasenie v Papui-Novej Guinei

Tropický cyklón zasiahol Indiu. Evakuovať museli tisícky obyvateľov. Zobraziť galériu (5)
Tropický cyklón zasiahol Indiu. Evakuovať museli tisícky obyvateľov. (Zdroj: SITA/AP Photo)

NAÍ DILLÍ/SYDNEY - Takmer 300.000 ľudí premiestnili úrady na východe Indie do vyšších oblastí v dôsledku silného cyklónu, ktorý v oblasti zničil vo štvrtok chatrče, vyvrátil stromy a elektrické stĺpy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje Indického meteorologického úradu (IMD).

Podľa meteorológov cyklón nazývaný Titli, čo znamená Motýľ, sprevádzaný nárazmi vetra s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu, priniesol do pobrežných oblastí štátu Urísa rozsiahly dážď. Cyklón tiež zasiahol severné časti susedného štátu Ándhrapradéš.

Tropický cyklón zasiahol Indiu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V štáte Urísa zostali školy zatvorené a obmedzili tam leteckú a železničnú dopravu. Úrady tiež pre ľudí v oblastiach postihnutých cyklónom a povodňami zriadili vyše 800 prístreškov s potravinami a ďalšou náležitou pomocou. Riaditeľ meteorologického centra v štátnom hlavnom meste Bhuvanéšvar H. R. Bišvás uviedol, že búrka pravdepodobne nestratí na svojej intenzite až do štvrtkového večera.

Tropický cyklón zasiahol Indiu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Indický štát Urísa je náchylný na cyklóny, ktoré sa vytvárajú v Begálskom zálive. V roku 1999 ničivý cyklón zabil vyše 15.000 ľudí. Bangladéšske pobrežné oblasti tiež dostali varovanie, aby sa pripravili na možné následky tejto búrky. Lodiam nariadili zostať na brehu a premávanie vnútroštátnych trajektov bolo pozastavené.

Tropický cyklón zasiahol Indiu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Silné zemetrasenie zasiahlo Papuu-Novú Guineu

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0 zasiahlo vo štvrtok ráno miestneho času tichomorský štát Papua-Nová Guinea. Informovala o tom na svojej webstránke americká geologická služba USGS. Miestne úrady vydali varovanie pred vznikom vĺn cunami. Obete na životoch ani materiálne škody zatiaľ hlásené nie sú. 

Epicentrum zemetrasenia, ktoré nastalo vo štvrtok o 06.48 h miestneho času (v stredu 22.48 h SELČ) sa nachádzalo asi 124 kilometrov východne od prístavného mesta Kimbe ležiaceho na papuánskom ostrove Nová Británia. Otrasy podľa USGS vychádzali z hĺbky 39,5 kilometra. Po zemetrasení nasledovali aj dva slabšie dotrasy. 

Zemetrasenie dnes ráno zasiahlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter.com/TicToc by Bloomberg)

Nebezpečné vlny cunami možno podľa Tichomorského centra varovania pred cunami (PTWC) očakávať pozdĺž pobrežia Papuy Novej Guiney a Šalamúnových ostrovov - v rozmedzí 300 kilometrov od epicentra otrasov. Vlny by však nemali dosahovať viac než 0,3 metra. 

Papua-Nová Guinea sa nachádza v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje Tichý oceán. Tento tichomorský štát sa doposiaľ spamätáva zo silného zemetrasenia, ktoré ho zasiahlo koncom februára, pričom si vyžiadalo najmenej 125 obetí na životoch a približne 35.000 ľudí donútilo opustiť svoje domovy.

Viac o téme: CyklónEvakuáciaZemetrasenie IndiaPapua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu