Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takto sa vám žije v Británii: Narážky na národnosť, výčitky kvôli „oberaniu“ práce!

Skúsenosti Slovákov v Británii sú rôzne. Zobraziť galériu (3)
Skúsenosti Slovákov v Británii sú rôzne. (Zdroj: SITA, Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Po tom, čo nás čitateľ žijúci vo Veľkej Británii upozornili na kontroverzný billboard s heslom „Zastavte už konečne imigráciu zo štátov EÚ“, ktorý sa objavil vo viacerých britských mestách, sa nám ozvali ďalší nahnevaní krajania so svojimi skúsenosťami s Britmi. Prečítajte si ich príbehy.

Vaše tipy

Na billboard cielený proti imigrantom nás upozornil čitateľ Martin pracujúci vo Veľkej Británii, ktorého takýto prejav nevôle zo strany domácich vo vzťahu k prisťahovalcom pobúril. Na svedomí ho má euroskeptická Nezávislá strana Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá tak reaguje na rapídne rastúce číslo prisťahovalcov v krajine.

Sporný billboard u viacerých čitateľov vyvolal vlnu pobúrenia podobne ako u Martina (viac v článku), ktorý ho chápal ako útok na prisťahovalcov zo Slovenska, Čiech či Poľska. Iní zase zastávajú názor, že systém je zle nastavený, pričom ľudia ho zneužívajú a preto reakcie Britov chápu. Prečítajte si názory a príbehy Slovákov v zahraničí.

 

Lucia z Trnavy: Kolegyňa má narážky na moju slovenskú národnosť

Žijem v Anglicku už druhý rok, bola som nútená odisť za prácou, pretože som si na Slovensku nedokázala zarobiť na štúdium VS. Moja mamka pri dôchodku 230 eur mesačne mi naozaj nedokáže a nemôže pomôcť a pritom sa stará ešte o maloletú žiačku.

Pracujem v írsko-anglickej firme na zmluvu, doteraz bez problémov, avšak za posledný mesiac je to utrpenie, pretože pracujem s Angličankou – ma 23 rokov a 4 deti, aj to každé má iného otca.

Tá začala mať rasistické narážky na moju slovenskú národnosť, vrátane imigrácie a údajne so mnou prišla všetka tá podľa nej háveď z mojej krajiny a pritom... Angličania sú tí, ktorí si  nevedia urobiť poriadok v sociálnom systéme a zastaviť benefity pre takých ľudí, ako je ona, čo za 4 deti poberá mesačne 750 libier, dostala councilovy dom, kde nájom neplatí a mne tu vykrikuje, čo poctivo platím 400 libier len nájom a energie štvrťročne 780 libier!!! bez dani!!!!

Takže ja nerozumiem, prečo sa takto útočí a začínajú Slovákov hádzať do toho istého vreca ako Cigánov - Rómovia tu neexistujú!!! A k téme Poliaci sa nechcú vyjadrovať! Tak potom, kde je spravodlivosť? Je toto vôbec normálne? A človek, keď sa chce brániť, nemá šancu, pretože Angličan bude držať stranu Angličanovi a nie cudzincovi!

Tí, ktorí rozprávajú, že sme zradili naše krásne Slovensko, nech sa radšej pozrú na seba. My sme stratená generácia, rodičia sú na dôchodku a nedokážu splácať 850 eur školné svojmu decku, nemám tetu v Amerike, nemám otca podnikateľa!

 

Jana D.: Tu sa nenechajú ľudia zodrať ako na Slovensku

Žijem tu 8,5 roka a situácia sa rozhodne zmenila, odkedy som sem prišla. Neviem, či sa vôbec chcem vrátiť na Slovensko kvôli situácii, aká je doma. Situácia so zamestnaním v UK sa začala zhoršovať, nakoľko Poliaci ponúkajú pracovné sily za podstatne menej peňazí, za aké by domáci nepracovali. Mnohokrát ide o sumu pod minimálnu mzdu alebo prácu načierno, čo tu nie je tak sledovane ako u nás. 

UK občania by sa mali viac zameriavať na ľudí prichádzajúcich z Ázie a Karibských ostrovov, väčšina z nich poberá podporu, keďže sú prisťahovalci z krajín tretieho sveta, pomaly všetko majú zadarmo, od zubára po domy, ktoré im platia sociálne úrady. Síce aj na týchto ľudí je dosť poukazované, ako využívajú terajšie úrady, na nás prichádzajúcich z EÚ krajín sú úrady oveľa prísnejšie.

Veľa zamestnávateľov začalo uprednostňovať domácich ľudí pred EÚ, i keď vedia, že máme oveľa lepšie kvalifikácie. To, že si tu platíme dane a všetky účty a nevyužívame štát, je prehliadané. Takisto z našich zarobených peňazí ide na nezamestnaných ľudí a ich podpory.

Väčšina z domácich si prácu vyberá a nepracovali by pod minimálnu mzdu, čo je pochopiteľné, ale nie je to národ až tak pracovitý, lepšie povedané – nedajú sa „zodrať“ ako na Slovensku. Tí, čo sú nezamestnaní, vo väčšine naspäť do práce nechcú ísť, nakoľko dostávajú viaceré podpory, čo im vyhovuje, kurzy zadarmo a oveľa viac. Tak sa sťažujú, že my im berieme prácu, ale to je len zámienka, nakoľko, buď na to nie sú kvalifikovaní alebo rozhodne tu prácu nechcú. Všetci, čo prácu chcú, si ju tu určite nájdu!

Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Martin Fiksel)

 

Matúš T.: Briti nás majú v ri*i, až na to, že to nie je vtip

Angličanom v tomto prípade najviac záleží na tom, že v nasledujúcich rokoch sa má otvoriť voľný pracovný trh Bulharsku a Rumunsku. Aj napriek tomu, že Bulhari a Rumuni tu nesmú legálne pracovať, si spravili veľmi zlé meno. Je to hlavne kvôli návykom mnohopočetných neprispôsobivých Cigánov (po novom Rómov, aby som nikoho neurážal). Tí si zo sociálneho systému spravili zábavný park.

Veľmi podobná situácia nastala so Slovenskom, Českom a Poľskom predtým, ako sme vstúpili do EÚ. Vtedajší Rómovia robili svoje meno a Briti zakročili vyhlásením vízovej povinnosti. Keďže sme vtedy neboli členmi EÚ, mohli si dovoliť zamedziť náš voľný vstup do krajiny. Členstvom v EÚ a Schengene sa tieto múry zbúrali.

Angličania vedia reagovať dosť promptne na vzrastajúce negatívne zmeny v spoločnosti. Toto je len malý kúsok toho, čoho sú naozaj schopní. Okrem hlavného cielenia tejto politickej kampane je tu aj skrytý odkaz pre ostatných "Európanov", ako to vystihol pán Martin. Odkaz pre Slovákov, Poliakov, Litovčanov a Lotyšov, Čechov či Maďarov. Proste všetky postkomunistické krajiny.

Chápem jeho pocity, pretože rovnaké sa mnou prehnali, keď som zazrel ten billboard po prvý raz aj ja. Po dlhoročných skúsenostiach, či na osobnej alebo profesijnej úrovni, som dospel k názoru, že nás prijímajú s veľkými ťažkosťami ako seberovných.

Na osobnej úrovni sa človek dokáže presadiť a získať si náklonnosť, ale to, ako sa na vás prvýkrát pozrú, keď poviete svoje meno alebo odkiaľ ste prišli, je človek schopný spozorovať, len ak ich prekuknete do špiku. Letí tu vtip – Briti nás majú v ri*i, až na to, že to nie je vtip.

 

Milko: Myslíte, že na Západe vás budú čakať s otvorenou náručou?

Žijem na severe a ešte som nevidel tento billboard. Tam, kde pracujem už 9 rokov, našťastie nepracuje ani jeden Slovák. Nemám žiadne problémy s domácimi. Nezdá sa mi, že by boli zaujatí. Sú takí istí ako všade inde. Aj na Slovensku sú strany a ľudia a hlavne ľudia, ktorí si myslia, že iba oni majú pravdu a neznášajú cudzincov a na Slovensku aj svojich vlastných občanov. Platí to aj o Čechoch a Maďaroch.

Keď som s dcérou bol na pohovore v jednej vyššej škole, tak som sa zakecal s učiteľmi. Neboli sme tak ďaleko v rozhovore, aby vedeli, odkiaľ pochádzame a keď sa dozvedeli, že sme zo Slovenska, tak ich otázka znela, naozaj je stred EÚ taký neonacistický a rasistický, ako sa hovorí v správach? Tak ako, čo čakáte, že na západe vás budú čakať s otvorenou náručou?

Mimochodom Slováci sa líšia od Čechov, Poliakov a Maďarov tým, že si myslia, že sú niečo lepšie než ostatní a že ich priam očakávajú domáci a uprednostňujú ich. Ale nie je to vôbec tak. Domáci totiž vôbec nerobia rozdiel, či je to Slovák, Čech, Poliak, Maďar alebo Cigán. Áno, aj Cigánov hádžu presne do toho istého vreca ako už spomínaných. Aj keď hlavne Slováci toto nepripustia a neradi čítajú, že sú s Cigánmi v jednom vreci.

Ako sa Slováci chovajú doma a ako sa chovajú k cudzincom a aj k svojim občanom tmavšej pleti. Stačí len Slotov výrok „Nasadneme do tankoch a zbúrame Budapešť. Áno, bol to len Slota a SNS, ale ten billboard je tiež iba názor nejakej strany.

 

Juraj: Pre mnohých je to parádny život prísť ľahko k peniazom

Od apríla 2013 platí zákon, že ten, kto sem príde, nedostane automaticky všetko, ako kedysi a to je skvelé a výborné, len musím podotknúť, že už je žiaľ neskoro, ale týmto zákonom ešte zachránia niečo.

S Angličanmi som dennodenne v styku, podotýkam s Angličanmi a nie Britmi! Lebo medzi nimi je markantný a priepastný rozdiel! Proti prisťahovalcom z iných krajín sa ale bránia aj ostatné EÚ štáty ako Nemecko. Francúzi tiež najskôr povolili a teraz majú dosť prisťahovalcov, ale samozrejme NEPRISPÔSOBIVÝCH a to je rozdiel. Nie je prisťahovalec ako prisťahovalec. Je iné, ak sa niekto presťahuje za robotou a v tom druhom štáte robí a je rozdiel ak prisťahovalec sa presťahuje, aby mu ten novy štát dal byt, podporu a všetky sociálne výhody len za to, že tam prišiel. Hovorí to ten Martin alebo aj od Vás to vyznieva, ako keby na Slovensko príde nejaká rodina z EÚ a hneď mu dajú byt a podporu a všetky sociálne výhody a teraz keď sa proti tomuto absurdistanu Anglicko braní, tak sú hneď zlí?!

Ukážte mi krajinu EÚ, do ktorej keď prídete, hneď vám tam automaticky dajú byt, podporu a všetky sociálne výhody, ktoré nie sú malé, lebo ak máte 5 a viac detí a sú školopovinné, tak tu dostanete veľmi pekné peniaze a to všetko zadarmo, len preto, že ste sem prišli žiť.

Viem, pre mnohých je to parádny život prísť takto ľahko k peniazom, len tomuto sa hovorí príživníctvo a takých tu veru nik nepotrebuje.

Chodí sem množstvo ľudí z Ázie a z Afriky, plus ľudia, čo sú tu ilegálne. A ak by to šlo takto ďalej, ako doteraz, tak za 100 rokov v Anglicku už Angličania nebudú väčšina, ale menšina. Lebo ich predbehnú ázijsko-africkí Moslimovia. Takže z mojej skúsenosti a mnohých iných Slovákov je tento zákon a ďalšie zákony o prisťahovalectve a sociálkach úplne v poriadku, lebo čestného a pracovitého človeka sa nedotknú!!!

 

Mekymp: Skúste si sadnúť do metra, Európanov narátate na prstoch jednej-dvoch rúk

Samozrejme, že za tým billboardom je obava aj oprávnená zo strany UK, pretože ich sociálny systém, je nehorázne zneužívaný.

Kritika by mala byť však adresovaná skôr na krajiny spomínané v článku, teda prevažne ázijské, aj keď samozrejme, kto vie, ten vie a výhody, ktoré ponúka Británia v podobe rôznych benefitov. Avšak je dôležité upozorniť na fakt, že už na úradoch funguje tzv. biela diskriminácia, pretože v nich pracuje väčšina úradníkov práve z etnických skupín, ktoré najviac vyciciavajú a zaťažujú Anglicko. Úrady sú plné úradníčok hlavne z Indie a krajín podobných, no a samozrejme z Afriky.

Je rozdiel aj v ľuďoch, no nikomu neželám (Slovákovi, Čechovi, Poliakovi a pod.), aby prišiel na úrad, či do banky a bude ho vybavovať milá černoška alebo ochotná Indka.

Budú síce usmievaví a láskaví, no vašu žiadosť iste nedajú na vrch kôpky, ani vám v skutočnosti nič neuľahčia, zatiaľ čo hneď za vami bude čakať rodinka celá obviazaná v šatkách či burkách a oni dostanú všetko a prednostne.

V Británii žije mnoho naturalizovaných Indov a iných národností. Myslíte, že nepomôžu svojim? Briti vymierajú tak ako aj Slováci, akurát že ich je niekoľkonásobne viac než nás.

Briti najmä na vidieku nemajú radi prisťahovalcov, z veľkomiest ich už dávno vyhnali a tí, čo ostali, sú ako naši „obyčajní“ ľudia... Je im to jedno. Osobne som za to, aby sa kritéria zmenili, ale na to je v Británii už neskoro.

Nehovoriac o tom, kto tam pácha najviac násilia – mladí černosi. A skúste si vo väčšom meste sadnúť do autobusu či metra, zvlášť v Londýne – bielych tam napočítate na prstoch jednej ruky, max. vám budú stačiť obe, ostaní cestujúci sú totiž Neeurópania, nuž ale keď to tak „Briti“ chcú, želám im veľa trpezlivosti. O pár rokov, keď ich bude čoraz menej a národy, ktoré sa tam veselo usádzajú, budú chcieť viac, než len potichu žiť...

 

Čitateľ: Mladí tu zastávajú názor – načo pôjdem makať, mne stačí podpora

Nežijem priamo v Anglicku, ale v Severnom Írsku v malom meste Cookstown. Žijú tu Slováci, Maďari, Poliaci. Je to malé mesto, ale keď si to tak vezmem, tak nás emigrantov, ako to voláte, nás tu berú v pohode.

Čo sa týka práce, poznám tu veľa írskych rodín a majú deti vo veku 20-25 rokov a tie deti sú na podpore. Keď sa ich opýtate, prečo si nenájdu robotu, veď domáci si nájdu prácu ľahšie, tak oni vám povedia, načo pôjdem makať, mne stačí podpora, z toho vyžijem a keď nemám peniaze, tak rodičia mi dajú.

Žil som nejaký čas aj v Anglicku a tam je to to isté. Ale keď sa tých detí opýtate, aký majú názor na emigrantov, je jedno z akej krajiny, tak vám povedia, že domácich oberajú o robotu a štát o pekné peniaze. To, čo sa píše v médiách, tak to v podstate všetko vládne inštitúcie citujú tie decká.

Im môžete povedať, že na Slovensku zarábate mesačne okolo 240 eur, ale za to platíte domácnosť a s prepáčením potom nemáte nič do papule, proste živoríte. Im je málo, keď zarobia 270 libier za týždeň.

To, čo sa objavilo v Anglicku, to je totálna blbosť. Štát by sa mal pozrieť najskôr na svojich ľudí a potom by sa mali pozrieť na nás, čo sa snažíme uživiť rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu