Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mikloško chce ísť do 2. kola: Ako prezident budem predstaviteľom západu, tvrdí

František Mikloško Zobraziť galériu (5)
František Mikloško (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Prezidentskú funkciu budem vykonávať podľa litery a ducha Ústavy SR, budem svoje právomoci využívať naplno, ale nikdy ich nebudem prekračovať. Vo svojom desaťbodovom prezidentskom programe to sľubuje kandidát na post hlavy štátu František Mikloško, ktorý chce byť ako prezident predstaviteľom západného sveta a jeho hodnôt.

Bývalý politik nateraz neuvažuje, že by sa vzdal v prospech silnejšieho kandidáta. "Zatiaľ tá mienka ľudí o kandidátoch je len fiktívna," myslí si. Pripomenul, že zozbieral vyše 15.000 podpisov občanov a je pripravený ich odovzdať do NR SR. "Nebola to jednoduchá úloha. Zbierali ich moji priatelia, priaznivci a podporovatelia," ozrejmil. Jeho cieľom je dostať sa do druhého kola, nad zlým volebným výsledkom neuvažuje. Mikloško sa pokúsil o Prezidentský palác zabojovať už v rokoch 2004 a 2009. Prvýkrát skončil som ziskom 6,5 percenta na piatom mieste. V roku 2009 dostal 5,4 percenta hlasov, čo stačilo na tretie miesto.

Záujem o podporu od KDH

Na margo politických strán povedal, že má záujem napríklad o podporu voličov KDH a ak ho podporí aj vedenie hnutia, bude to akceptovať s úctou a vďačnosťou. "Stretol som sa s predsedom KDH Alojzom Hlinom a on mi povedal, že uvažujú o mojej podpore, ale mal by som sa zaviazať, že ak to nepôjde a moja kampaň nebude mať dostatočný výtlak, vzdal by som sa. Vtedy som mu povedal, že je to posledný politický rozhovor medzi nami" vysvetlil.

František Mikloško
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Za kľúčovú pokladá Mikloško osobnú autoritu, ktorú si prezident buduje svojím celoživotným príbehom a spôsobom výkonu prezidentskej funkcie. "Budem ľudí spájať, nebudem koaličným ani opozičným prezidentom, vodidlom budú pre mňa základné normy slušnosti a spravodlivosti," avizoval na štvrtkovej tlačovej konferencii Mikloško. Odmieta príklon k byzantskému svetu, ale aj návrat k dnešným formám lživých totalitných sľubov a hesiel skorumpovaného sveta. "Urobím všetko pre to, aby Slovensko prestalo byť svetom korupcie, spojenej s cynickým vydieraním a vraždením," deklaruje.

Podľa Mikloška od roku 1989 vedieme dlhodobý zápas za zdravú, kultúrnu a vzdelanú spoločnosť. "Prezident nemá v týchto oblastiach veľké právomoci, ale môže navodzovať diskusie, ukazovať riešenia, byť varovným hlasom. Rovnako to platí aj pre oblasť digitalizácie, klimatických zmien a znečisťovania ovzdušia. Ako prezident budem týmto hlasom," povedal. Mikloško podporuje Bezpečnostnú stratégiu SR. Integrácia v EÚ a NATO je podľa jeho slov inštitucionálnym vyjadrením civilizačnej príslušnosti Slovenska, posilňuje jeho zahraničnopolitický vplyv a všestranne podporuje jej rozvoj. "Pre Slovenskú republiku sa EÚ stala životným a hodnotovým priestorom a NATO obranným a bezpečnostným pilierom," odkázal.

František Mikloško
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

O migrácii

Na margo migrácie tvrdí, že je za jasné odlíšenie legálnej a ilegálnej migrácie a utečenectva a za spoľahlivé pravidlá ich regulácie. Ako veriaci kresťan sa chce riadiť zásadami kresťanstva. "Náboženstvo na Slovensku zohralo pri obrane národných práv nezastupiteľnú úlohu. Keď sa však začalo spájať s nacionalizmom, tento začal vždy vyhrávať. Budem ľudí počúvať, pýtať sa ich, pomáhať im. Budem prezidentom rozumu, citu a spájania ľudí," sľubuje.

Mikloško je presvedčený, že SR si nemôže dovoliť kráčať cestou, kde malá skupina vplyvných ľudí zneužíva štát a jeho orgány vo svoj vlastný prospech a svojimi rozhodnutiami vytvárajú spoločenské prostredie, v ktorom kritika môže byť umlčaná aj za cenu toho najhrubšieho násilia na človeku. "Slovensko ako slušná krajina je mojou hlavnou víziou, s ktorou sa uchádzam o úrad prezidenta Slovenskej republiky," konštatoval.

František Mikloško
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Kampaň má byť podľa jeho slov súťažou myšlienok, programov a celoživotných príbehov. "Sústredím sa preto na stretnutia s ľuďmi a diskusie s protikandidátmi. S výnimkou verejnoprávnych médií však nebudem diskutovať s tými, ktorých nepovažujem za demokratických kandidátov. Mám na mysli Mariana Kotlebu (ĽSNS) a Štefana Harabina," dodal.

Viac o téme: VoľbyPrezidentFrantišek Mikloško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu