Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Svetoznámy filmový zloduch: Narodil sa ako Čech... Toto je jeho skutočné meno!

Herbert Lom Zobraziť galériu (3)
Herbert Lom (Zdroj: Constantin Film)

LONDÝN - Herectvu sa začal venovať už v Česku, potom však emigroval do Veľkej Británie. Stal sa celosvetovo známym a mnohí si Herberta Loma spájajú najmä so zloduchom Cornelom z Pokladu na Striebornom jazere.

Rodáka z Prahy šľachtického pôvodu, ktorý v 30. rokoch minulého storočia emigroval z bývalého Československa na Britské ostrovy, preslávila postava aj komisára Charlesa Dreyfusa v sérii filmov o Ružovom panterovi s nezabudnuteľným Peterom Sellersom ako inšpektorom Clouseauom.

Galéria: Herbert Lom

Herbert Lom, vlastným menom Herbert Karel Angelo Kuchačevič zo Schluderpacheru, sa narodil 11. septembra 1917. Chodil na nemecké gymnázium, potom začal študovať filozofiu, štúdium však zanechal, aby sa stal hercom. V českom filmovom priemysle debutoval v roku 1937. O dva roky neskôr emigroval do Veľkej Británie.

Nakrútil viac ako stovku filmov. Účinkoval napríklad aj v snímkach ako Päť lupičov a stará dáma, Vojna a mier, Spartakus, Cid, Fantóm opery, ale aj vo "verneovke" Tajomný ostrov alebo v "mayovke" Poklad na Striebornom jazere.

Herbert Lom
Zobraziť galériu (3)
Herbert Lom  (Zdroj: Ealing Studios)

Po spoločenských zmenách v bývalom Československu pravidelne cestoval do krajiny svojich predkov.

Herbert Lom si vyskúšal aj spisovateľské remeslo, bol autorom románu o spisovateľovi Christopherovi Marloweovi s názvom Enter a Spy: The Double Life of Christopher Marlowe (1971), ako aj historického románu Dr. Guillotin: The Eccentric Exploits of an Early Scientist (1992) z obdobia francúzskej revolúcie. 

Herec a spisovateľ zomrel v spánku vo svojom londýnskom dome 27. septembra 2012. 

Herbert Lom
Zobraziť galériu (3)
Herbert Lom  (Zdroj: ITV)

Viac o téme: Herbert Lom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu