Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ikonický detektív Kojak: Aha, ako vyzeral s vlasmi!

Telly Savalas Zobraziť galériu (5)
Telly Savalas (Zdroj: CBS)

LOS ANGELES - K hereckej kariére ani nesmeroval, pred kamery sa dostal náhodou. Následne vďaka filmu vznikol ikonický imidž Tellyho Savalasa a dnes je po celom svete navždy známy ako holohlavý detektív Kojak.

Telly Savalas sa narodil 21. januára 1922 v New Yorku. Jeho rodičia boli grécki imigranti, no spoznali sa až v USA. Keď ako dieťa nastupoval do školy, hovoril iba grécky. 

Galéria: Telly Savalas

Po skončení strednej školy pracoval ako plavčík. V roku 1941 nastúpil do armády. Po zranení pri nehode a dlhom zotavovaní nastúpil do armádneho vzdelávacieho inštitútu, kde študoval rozhlasovú a televíznu produkciu. Neskôr získal titul zo psychológie. 

Po vojne pracoval v rádiu a tiež ako režisér televíznych správ. O herectvo sa nijako nezaujímal. Raz bol však požiadaný, aby odporučil televízii herca, ktorý dokáže hovoriť s európskym prízvukom. Odporučený kamarát ale nakoniec nemohol úlohu vziať, a tak ho Savalas zaskočil. zahral si v troch epizódach seriálu Armstrong Circle Theatre. 

Tellyho potom začali obsadzovať do vedľajších televíznych úloh a v roku 1961 prišiel aj filmový debut Mad Dog Coll. Kolegovi Burtovi Lancasterovi sa ako herec zapáčil natoľko, že ho odporučil aj do filmu The Young Savages. 

Telly Savalas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: United Artists)

Už v nasledujúcom roku bol Savalas nominovaný na Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Birdman of Alcatraz. V snímke sa ešte objavil s vlasmi, i keď bolo zjavné, že trpí ich ustupovaním a pomaly plešatie. 

V roku 1965 však uzrela svetlo sveta snímka Najväčší príbeh všetkých čias, kde si zahral Piláta. Práve kvôli tejto úlohe si hlavu úplne vyholil. A tento imidž sa mu zapáčil natoľko, že pri ňom zostal už do konca svojho života. 

Telly Savalas a Burt
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MGM)

Telly Savalas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MGM)

Savalas sa objavil napríklad aj vo filmoch Mys hrôzy, Čingischán, Bitka v Ardenách, Tucet špinavcov, Dobrý deň, pani Campbellová, V službách Jej veličenstva, The Assassination Bureau, Mackenovo zlato, Kellyho hrdinovia, Brutálne mesto, Inside Out, Kozorožec 1. 

Jeho najznámejšou postavou je však seriálový poručík Theo Kojak. Vyšetrovateľa vrážd hral 6 rokov. Jeho mladší brat George si v seriáli zahral detektíva Stavrosa.

V roku 1988 hercovi diagnostikovali rakovinu močového mechúra. Telly Savalas zomrel na komplikácie spojené s touto chorobou 22. januára 1994. 

Telly Savalas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CBS)

Viac o téme: Telly Savalas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu