Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česká herečka sa vydala za kolegu: Žiadna láska na prvý pohľad, ale potom...

Věra Tichánková Zobraziť galériu (5)
Věra Tichánková (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Český herecký pár spolu strávil viac ako 60 rokov. No v prípade Jana Skopečka a Věry Tichánkovej nešlo o lásku na prvý pohľad...

Věra Tichánková zomrela 9. januára 2014 a jej muž zostal po vyše 60 rokoch osamotený. V nebi sa stretli v júli 2020. 

Jan Skopeček a Věra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Dalibor Puchta / CNC / Profimedia)

Spoznali sa v divadle v Jihlavě, keď mala Věra 26 rokov a Jan 21. Podľa českých médií nešlo o lásku na prvý pohľad, no Tichánkovej sa páčil jeho zmysel pre humor a nakoniec ju predsa len pozval na rande. 

Išli do cirkusu, no strhla sa obrovská búrka. Podľa portálu Život v Česku sa herečka schúlila svojmu kolegovi do náručia a preskočila iskra. „Vystúpenie prerušili a ja som odprevádzal Věru pod dáždnikom domov. A ráno sme išli na skúšku už bez dáždnika. A bez dáždnika alebo s dáždnikom nám to vydržalo 64 rokov,” uviedol herec v roku 2012. 

Věra Tichánková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Věra Tichánková sa narodila 7. decembra 1920 v obci Žarnovická Huta na Slovensku v rodine úradníka Štátnych lesov. Jej otec bol veľký milovník divadla a neskôr filmu. Ešte počas Věrinho detstva sa presťahovali do Česka. 

Vo filme sa prvýkrát objavila v roku 1958 v snímke Touha režiséra Vojtěcha Jasného. Na divadelné dosky sa však dostala už ako 20-ročná, aj keď štúdium na pražskom konzervatóriu nedokončila.

Za protektorátu bola aktívna v protinacistickom odboji a dva roky ju nacisti väznili v Terezíne a neskôr v Drážďanoch, kde prežila veľký spojenecký nálet.

Po vojne začínala v Horáckom divadle v Jihlave, kde sa zoznámila s manželom Janom Skopečkom. Do Prahy už išli spolu.

Jan Skopeček a Věra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Televízni diváci si ju pamätajú zo seriálov Hospoda či Byli jednou dva písaři, kde sa objavila po boku Miroslava Horníčka a Jiřího Sováka. Objavila sa aj v televíznych seriáloch Chalupáři, Bakaláři, Četnické humoresky, Malý pitaval z velkého města či Kriminálka Anděl a vo filmoch režiséra Zdeňka Trošku Kameňák. Hrala aj vo filme Ať žijí duchové! V roku 2002 dostala divadelnú Thaliu za celoživotné dielo.

Věra Tichánková zomrela 9. januára 2014. Herečka mala dlhodobé zdravotné problémy a prekonala ťažký zápal pľúc. Zomrela vo fakultnej nemocnici na Kráľovských Vinohradoch.

Česká herečka sa vydala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Věra Tichánková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu