Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Oscarová rekordérka: SMRŤ dva týždne pred 105. narodeninami

Luise Rainer Zobraziť galériu (3)
Luise Rainer (Zdroj: Warner Bros.)

LONDÝN - Bola prvou ženou, ktorá získala dve sošky Oscara a zároveň vôbec prvým umelcom, ktorý vyhral cenu filmovej akadémie dva roky za sebou. A ku koncu života bola Luise Rainer najstaršou držiteľkou zlatej sošky. Zomrela 13 dní pred svojimi 105. narodeninami.

Luise Rainer sa narodila 12. januára 1910, detstvo prežila v Düsseldorfe a vo Viedni. V Nemecku neskôr začala navštevovať hereckú školu a dostala sa k divadelnej spoločnosti Maxa Reinhardta. Keď emigroval do Británie, vzal Luisu so sebou a nakoniec skončili v Amerike. 

Galéria: Herečka Luise Rainer

V USA si ju vzalo pod krídla štúdio MGM a po premiére filmu Escapade dostala prezývku „nová Garbo“. V nasledujúcom roku získala pozornosť vďaka snímke Great Zigfeld a dostala za ňu svojho prvého Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

V ďalšom roku ju kritici a diváci videli vo filme The Good Earth a opäť získala Oscara. Stala sa tak prvou ženou s dvomi soškami a tiež v tom čase jediným umelcom, ktorý získal zlatú sošku dva roky po sebe. 

Oscarová rekordérka: SMRŤ dva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MGM)

Po tomto úspechu sa objavila ešte v niekoľkých filmoch a sporadicky účinkovala v televíznych projektoch až do roku 1997. Na sklonku života získala aj tretí oscarový rekord ako najstaršia držiteľka tejto ceny. 

Po smrti svojho druhého manžela sa herečka presťahovala do Londýna, kde zomrela 30. decembra 2014 vo veku neodžitých 105 rokov. Príčinou jej smrti bol zápal pľúc. 

Oscarová rekordérka: SMRŤ dva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Luise Rainer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu