Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy syn českej legendy: Vyostrené vzťahy, na pohreb otca sa vykašľal!

Jiří Schmitzer Zobraziť galériu (6)
Jiří Schmitzer (Zdroj: CT)

PRAHA - Hoci to boli otec so synom, známi českí herci mali rozdielne priezviska. A keď počas nakrúcania komédie Marečku, podejte mi pero Jiří Schmitzer (70) zrazil v opitosti chodca, Jiří Sovák (†79) mu to nikdy neodpustil. Herecká legenda syna dokonca vydedila a ten neprišiel ani na otcov pohreb.

Jiří Schmitzer sa narodil 25. októbra 1949 ako syn herca Jiřího Sováka – ten si meno počeštil počas nemeckej okupácie. Hoci syna si nesmierne prial, rodinu po čase opustil a pre konflikty s jeho matkou sa v podstate nevídali. 

Napriek tomu syn pokračoval v otcových šľapajach a zvolil si herectvo. Prvú väčšiu úlohu získal v roku 1973 v komédii Tři chlapy na cestách. O tri roky nastal skutočný prelom v jeho kariére, keď bol obsadený do nesmrteľného a neustále reprízovaného filmu Marečku, podejte mi pero. 

Jiří Sovák s filmovým a zároveň vlastným synom Jiřím Schmitzerom
Zobraziť galériu (6)
Jiří Sovák s filmovým a zároveň vlastným synom Jiřím Schmitzerom  (Zdroj: FS Barrandov)

V snímke mu bol otcom práve jeho vlastný otec. Zároveň však došlo k udalosti, ktorá ich v podstate navždy rozdelila. Keďže Jiřího mladšieho vychovával v podstate starý otec, ktorý mu rodičov nahradiť nedokázal, vybíjal si frustráciu boxom, ale tiež začal v dôsledku svojej neutešenej rodinnej situácie piť. Vzájomné vzťahy vyostrila nehoda, pri ktorej zomrel chodec a Schmitzerovi namerali v krvi alkohol. Otec mu tento prešľap neodpustil a nakoniec ho nezahrnul ani do dedičstva. A tak mu zas syn ani neprišiel na pohreb. 

Schmitzer si za usmrtenie chodca odsedel rok a pol vo väzení, no kariéru mu to nakoniec negatívne neovplyvnilo. Nesporný herecký talent proste prevážil. Zahral si tak vo filmoch ako Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Báječná léta pod psa, či Kráska v nesnázích. 

Známy syn českej legendy:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Jiří Schmitzer je známy aj ako skladateľ, textár a pesničkár. Má tri deti – dve dcéry a syna, ktoré ale svojho slávneho starého otca poznali len z televíznych obrazoviek. 

Viac o téme: Jiří Schmitzer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu