Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sledujete údaje na obaloch potravín? Ak sa chcete stravovať zdravšie, začnite už pri nákupe

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kaufland)

Podľa nedávneho prieskumu, ktorý realizovala Slovenská poľnohospodárska univerzita, Slováci preferujú zdravšie potraviny. Až tretina opýtaných radšej siahne po produkte s priaznivejšou nutričnou hodnotou. Ako ste na tom vy?

Z medzinárodných štúdií vyplýva, že pri nakupovaní sme často impulzívni a doba, ktorú strávime výberom jednej potraviny, sa rádovo udáva v sekundách. Hlavné slovo má u nás stále cena a chuť. „Zaujímavé pritom je, že až 86 % respondentov v našom prieskume uviedlo, že je pre nich dôležité alebo veľmi dôležité zdravé stravovanie,“ dodáva doc. Ing. Radovan Savov, PhD., prodekan Fakulty ekonomiky a manažmentu, SPU Nitra.

Slováci bojujú s nadváhou

Nadváhou a obezitou trpí na Slovensku viac ako 60 % dospelej populácie v produktívnom veku. „Môžeme hovoriť o  pandémii 21. storočia, s ktorou súvisia nielen mnohé chronické preventabilné ochorenia, ale ako nás učí súčasnosť aj akútne infekčné ochorenia,“ hovorí MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., MPH., prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie.

Sledujete údaje na obaloch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Skutočne fungujúcim receptom pre pevné zdravie a štíhlu líniu je podľa odborníkov kombinácia vyváženej stravy, dostatočnej pohybovej aktivity a zníženie sedavosti. „Naša zodpovednosť by sa preto mala začínať už pri výbere a nákupe potravín,“ upozorňuje odborníčka.

Čo ovplyvňuje náš výber potravín?

Práve na nákupné správanie Slovákov sa zameral aj nedávny prieskum, ktorý iniciovala Pro Nutri-Score Aliancia v spolupráci s Laboratóriom spotrebiteľských štúdií na Fakulte ekonomiky a manažmentu SPU v Nitre.

Respondenti si mali vybrať z troch kategórií produktov, ktoré boli bez nutričného označenia na prednej strane obalu, a následne s označením Nutri-Score. „Vo všetkých kategóriách sa v prípade označenia Nutri-Score na obale správali spotrebitelia zodpovednejšie k svojmu zdraviu a siahali po produktoch s lepšou výživovou hodnotou,“ potvrdzuje doc. Savov.

Sledujete údaje na obaloch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Nutri-Score nájdete aj v Kauflande

Kaufland používa Nutri-Score ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku pri produktoch svojich privátnych značiek. „Naše výrobky postupne označujeme Nutri-Score, ktoré sa vo svete osvedčilo ako veľmi prehľadné a ľahko pochopiteľné,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

„Logo Nutri-Score na prednej strane obalov potravín poskytuje ľahko zrozumiteľné informácie o celkovej výživovej kvalite výrobkov. Spotrebiteľ môže porovnávať výrobky a nasmerovať svoj výber na potraviny s priaznivejšou hodnotou,“ dodáva MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., MPH.

Sledujete údaje na obaloch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

„Potraviny, ktoré sa nachádzajú v zelenej časti spektra, by mali tvoriť podstatnú zložku našej stravy, pri potravinách na opačnom konci by sme si mali dávať pozor, konzumovať ich menej často a všimnúť si podrobnejšie, ktoré zložky obsahujú. Niekde to môže byť viac soli, inde zasa väčšie množstvo napríklad nasýtených mastných kyselín či jednoduchých sacharidov,“ vysvetľuje odborníčka.

- reklamn správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu