Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cez Panamu prepiera peniaze aj bos bosov: Najsilnejší muž mafie spajáný aj so Slovenskom!

Semion Mogilevič. Zobraziť galériu (2)
Semion Mogilevič. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - V dokumentoch Panama Papers sa vyskytujú viaceré mená gaunerov. Firma Mossack Fonseca má čo vysvetľovať. Medzi ich klientov patria mafiáni, pašeráci zbraní a drog či podvodní investori. V spisoch sa objavuje aj meno jedného z najobávanejších a najhľadanejších gaunerov na svete. Jeho pôsobenie siaha až na Slovensko.

Šéf šéfov na Slovensku

Najnebezpečnejší gangster na svete, globálny podvodník, bezohľadný kriminálnik, Chytrák Don či Pan Bigski. Toto sú prezývky Semiona Mogileviča (69), Ukrajinca, ktorý pôsobil aj na Slovensku. Jeho meno sa so Slovenskom spája najčastejšie v divokých 90-tych rokoch minulého storočia. Vplyvný Ukrajinec mal blízko k vtedajším mužom slovenského podsvetia, ku ktorým patril aj gang pápayovcov. Odhalenia prepojenia viacerých kriminálnikov s panamskou firmou sú súčasťou série článkov z uniknutých informácií Panama Papers na portáli investigace.cz.

Po tom, čo sa Tomáš Vida s bossom Tiborom Pápayom rozhádali, odišiel na Ukrajinu so Sátorom, kde mal byť pod ochrannými krídlami práve Mogileviča. Dňa 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána, kde sa mafiáni schádzali, došlo k nakrvavejšiemu masakru v novodobých dejinách Slovenska. Po brutálnej streľbe padlo k zemi 10 mužov. Nebolo zvykom, aby boli v bare v takom veľkom počte. S najväčšou pravdepodobnosťou čakali kamarátsku návštevu zo zahraničia. Dodnes neznámi páchatelia tak vyvraždili gang pápayovcov. Hovorí sa však, že prsty v tom mohli mať Rusi.

Kontakty na Lexu

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tvrdí, že kontakty Mogileviča so Slovenskom nie sú preukázané. "Niekdajší minister a exšéf SIS Ladislav Pittner tvrdil, že Mogilevič mal kontakty s Ivanom Lexom a že mal niečo spoločné s tzv. Duckého zmenkami. Keďže Pittner bol známy ako "deduško Andersen", čiže po slovensky veľký táraj, a žiadne relevantné dôkazy nie sú k dispozícii, treba s tým narábať opatrne," zareagoval pre Topky Žitný, ktorý tvrdí, že Mogilevič zarábal na obchodoch s ľahkými vykurovacími olejmi a "podľa mojich zdrojov z 90-tych rokov sa na tom podieľali aj slovenské firmy, i niektorí politici a tiež mafiáni, takže je pravdepodobné, že Mogilevič stál v pozadí za týmto výnosným biznisom."

Semion Mogilevič
Zobraziť galériu (2)
Semion Mogilevič  (Zdroj: YouTube)

Dôkazy však na tieto prepojenia chýbajú. Dôkazy chýbajú aj v súvislosti v spojitosti Mogileviča a Miroslava Sýkoru. "Čo je ale veľmi pravdepodobné, lebo dunajskostredské podsvetie, ktoré bolo od čias Pápaya podriadené Sýkorovi, malo v maďarskom podsvetí svoje kontaktné osoby," dodal Žitný.

Podľa knihy Gustáva Murína Mogilevič prepieral peniaze aj bývalému prezidentovi Ruska Borisovi Jeľcinovi. V roku 2009 ho FBI zaradila na zoznam desiatich najhľadanejších zločincov zapletených do "pašovania zbraní, drog, objednávok vrážd, vydierania a obchodovania s ľuďmi v medzinárodnom merítku". Britský portál Guardian o ňom napísal, že jeho poznávacím znamením bola likvidácia oponentov nastražením bomby v aute. Zbohatol na židovských emigrantoch z Ruska.

Mogileviča spája s Mossack Fonseca niekoľko fiktívnych firiem, s ktorými bol prepojený, ale ani jedna nebola na jeho meno. Bahamské úrady v roku 2001 žiadali na pokyn amerických úradov informácie o firme Rosebud Consultant, ktorú zaregistrovala právna spoločnosť v Nassau. Američania sa o neho zaujímali z dôvodu vyplácaných príspevkov prostredníctvom svojho zástupcu Adriana Churchwooda a firmy Rosebud v súvislosti s YBM Magnex. Investorov tejto firmy mal pripraviť o 150 miliónov dolárov.

Churchwood bol tiež spoluriaditeľom firmy Trinity Films s Galinou Grygorievovou, bývalou Mogilevičovou manželkou a neskôr manželkou Churchwooda. V Panama Papers sa spomína tiež Igor Fisherman, spoluobvinený s Mogilevičom v kauze YBM Magnex. Minulý rok FBI Mogileviča vymazala zo zoznamu desiatich najhľadanejších osôb. Agenti napísali, že "značná domáca a zahraničná publicita, ktorá sa mu dostala, neviedla k získaniu infromácií užitočných k jeho zatknutiu."

Keď sa ho pred 17 rokmi BBC opýtala na kauzu YBM Magnex, odpovedal: "Keď prišli na staromódne techtle mechtle, je na nich, aby to dokázali." Dnes žije Mogilevič podľa dostupných informácií na slovbode v Moskve.

Holanďan

V dokumentoch sa spomína aj meno známeho priekupníka drog. Šesťdesiat paliet špargle v troch kontajneroch z Peru. Osemdesiat percent nákladu tvorila zelenina. A zvyšok? Kokaín. Dokopy až jeden a pol tony. Ohromný úlovok sa podaril v roku 2005 holandským colníkom. Úrady vyhlásili, že za pašovaním je Ment Dijkhuizen Cácerez, prezývaný Holanďan. Spolu s jeho právnikom Eduardom Gallardom Arciniegom prali špinavé peniaze cez fiktívne firmy v daňových rajoch.

Dvojica zaregistrovala takéto štyri firmy pomocou právnikov spoločnosti Mossack Fonseca. Okolo Cáceréza sa o pašovaní drog hovorilo už dlho, pripomína portál. Holanďanova sekretárka bola zavraždená, keď viedla dcérku do školy. Vraj to malo byť z dôvodu, že veľa vedela.

Zástupkyňa Mossack Fonseca v peru Monica Ycaza sa na obvinenia, že pomáhajú pašerákom, bránila slovami, že Holanďanov právnik Gallardo bol vzdelaný muž s príjemným vystupovaním. "Vzdelaný muž jemných spôsobov, nemali sme dôvod o ňom pochybovať," povedala Ycaza.

Kráľovná juhu

Ďalšou osobu v Panama Papers, ktorej pomáhala Mossack Fonseca, je Kráľovná juhu. Takto ju prezývajú novinári v Guatemale. Vlastným menom Marlona Dadiana Chacón Rossell je jednou z najaktívnejších pašeráčok drog v strednej Amerike. Americké úrady narkobarónku obvinili z prevážania tisícok kilogramov ton do Spojených štátov a z prania desiatok miliónov dolárov každý mesiac.

Žila luxusným životným štýlom, stretávala sa s politikmi, na dovolenky chodila do Európy a mala rozsiahle podnikateľské aktivity. Matka piatich detí ovládala impérium hotelov, stavebnú firmu, národnú lotériu či obchod s luxusným oblečením. Aj s Kráľovnou juhu je spojená firma Mossack Fonseca. V roku 2008 jej právnici pomohli založiť firmu Broadway Commerce. Tejto spoločnosti tiež pomohli založiť účty v panamských a guatemalských bankách.

Zaujímavý je koniec jej príbehu. V roku 2014 sa vzdala americkej spolupráce a prisľúbila pracovať s políciou výmenou za zníženie trestu. Konečný trest bol nakoniec utajený a sudca prípad zapečatil na 5 rokov.

Tanky a lietadlá do Sudánu

Medzi zaujímavými postavami je aj pašerák zbraní John Knight. Sovietske tanky, delostrelectvo, lietadlá či raketomety. O tomto všetkom v roku 2004 vyjednával so Sudánom. Pritom v tom čase prebiehala v Darfúre krvavá genocída. V minulosti sa z obvinení prečo obchoduje so zbraňami bránil slovami "Aj Hitlera niekto zásoboval. Aj keď to bol najväčší tyran."

S Mossack Fonseca je spojený prostredníctvom obchodu z roku 2005. V panamských ostrovoch si zriadil Knight pomocou Mossack Fonseca schránkovú firmu. Podľa britských úradov ju používal na obchody so zbraňami na Blízkom východe. V roku 2007 britskí policajti spravili v jeho sídle raziu. Museli pozliepať skartované dokumenty, ktoré odhalili, že chcel robiť obchod s Iránom. Od teokratického režimu chcel kúpiť 130 automatických zbraní a predať ich do Kuvajtu. A to všetko cez svoju nastrčenú firmu na Panamských ostrovoch. Nakoniec za to dostal štyri roky.

Viac o téme: DokumentySlovenskoPanama PapersMossack FonsecaSemion Mogilevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu