Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kauza Panama Papers opäť ožíva: V daňových rajoch mal sieť firiem aj najbohatší Čech

Petr Kellner
Petr Kellner (Zdroj: PPF)

PRAHA - Najbohatší Čech Petr Kellner a jeho skupina PPF si v daňových rajoch zriadila niekoľko firiem, do ktorých potom putovali peniaze požičané v Česku. Vyplýva to z dokumentov kauzy známej ako Panamské dokumenty (Panama Papers), píše server Seznam.cz.

Podľa jeho informácií bolo v sieti zapojených minimálne šesť aktívnych spoločností, napríklad Bomet Limited a Shufford Investment z Britských Panenských ostrovov. PPF uviedla, že ich spoločnosti svoje obchodné aktivity vyvíjali a vyvíjajú v rámci platných zákonov krajín, kde podnikajú.

Seznam uviedol, že správcovské spoločnosti skupiny PPF oficiálne držali akcie niektorých firiem v sieti. Podľa serveru sa používajú k zaisteniu väčšej anonymity štruktúry, aby konečný vlastník nebol jednoducho vyhľadaný. Napríklad pre Bomet držala akcie firma z Kajmanských ostrovov Cadogan Telecommunications. Práve tá si v Česku požičala cez 1,3 miliardy korún, ktoré potom putovali do zámoria. Odoslala ich do Bometu, ktorý ich následne v sieti distribuoval ďalej, uviedol web.

PPF k tomu informovala, že všetky spoločnosti v rámci ich skupiny vždy svoje obchodné aktivity vyvíjali a vyvíjajú v rámci platných zákonov príslušných jurisdikcií, kde podnikajú. "Spoločnosť PPF nebude komentovať dokumenty, ktoré pochádzajú zo zdrojov mediálne známych ako Panama Papers (Panamské dokumenty), pri ktorých nejde posúdiť ich autenticitu ani úplnosť. Za istú možno zrejme považovať jedine skutočnosť, že boli získané nelegálne," uviedla hovorkyňa skupiny Zuzana Migdalová.

Tento rok na jar aféra Panamských dokumentov odhalila, že desiatky významných osôb z radov politiky i biznisu ukrývajú zisky v daňových rajoch. Podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku ukázali uniknuté dokumenty firmy Mossack Fonseca tiež na 283 Čechov. PPF vtedy uvádzala, že meno Petra Kellnera a jeho ženy sa v uniknutých dokumentoch vyskytuje zrejme preto, že má rodina v Karibiku rozsiahle majetky.

Viac o téme: Petr KellnerPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu