Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Belgicko zadržalo už tisíce nelegálnych migrantov, o azyl v Nemecku majú záujem aj tureckí diplomati

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgické úrady od začiatku roka zadržali takmer 6.000 migrantov. Drvivá väčšina z nich v Belgicku nepožiadala o azyl, ale pokúšala sa dostať do iného štátu, spravidla do Spojeného kráľovstva. Informáciu priniesol belgický denník La Derniere Heure.

Polovicu zo šiestich tisícok nelegálnych migrantov úrady zadržali vo flámskom prístavnom meste Zeebruges. Belgický minister spravodlivosti Koen Geens skonštatoval, že od júna platia sankcie postihujúce migrantov, ktorí sa bez povolenia snažia dostať do prístavov.  "Úrady zadržaných migrantov najprv upozornia, že ich konanie je protizákonné a hrozí im trest; pri opakovanom prichytení vypovedajú pred nápravným tribunálom a recidivistov čaká súd," uviedol belgický minister. 

Pred tribunálom sa zodpovedali už štyri desiatky migrantov, šiestich zatkli a dvaja migranti boli odsúdení na polroka väzenia a museli zaplatiť pokutu 600 eur, povedal minister pre belgický denník. V súčasnosti platí v Európskej únii takzvaný dublinský systém. Ten ukladá migrantom povinnosť požiadať o azyl v členskom štáte, v ktorom vstúpia na územie Únie.

Belgické ministerstvo spravodlivosti prijalo prísnejšie opatrenia v rámci "Plánu Medúza", ktorý umožnil vyslať policajné posily na belgické pobrežie a na hranicu s Francúzskom. Práve na tejto hranici uviedol belgický minister vnútra Jan Jambon do pohotovosti 120 policajtov v súvislosti s dnešným začiatkom likvidácie provizórneho tábora pre migrantov v severofrancúzskom Calais, uviedol denník Le Soir.

O azyl v Nemecku požiadalo už 35 tureckých diplomatov a ich príbuzných

Od júlového neúspešného pokusu o prevrat v Turecku požiadalo o azyl v Nemecku už 35 tureckých diplomatov a ich rodinných príslušníkov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Johannes Dimroth dnes - s ohľadom na zákon o ochrane súkromia - odmietol špecifikovať, koľkí z 35 žiadateľov boli diplomati a koľkí ich príbuzní. Dodal tiež, že skutočný počet diplomatov, ktorí sa uchádzali o azyl, môže byť ešte vyšší. Uvádzanie diplomatického štatútu totiž nie je bežnou súčasťou žiadosti o azyl.      

Turecká vláda spustila veľké previerky osôb podozrivých so spolupráce s moslimským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije v Spojených štátoch. Najvyššie miesta ho oficiálne obviňujú zo zodpovednosti za nevydarený puč.

V Nemecku žije veľká menšina Turkov, ktorí vlasť opustili v dôsledku ekonomickej migrácie či prenasledovaniu zo strany úradov. Na území tejto západoeurópskej krajiny sa nachádza 1,5 milióna osôb, ktorí majú stále turecké občianstvo, pričom celkovo tam evidujú zhruba tri milióny Turkov.

Talianske kresťanské združenia dopravili do Ríma 75 sýrskych utečencov

Dovedna 75 sýrskych utečencov priletelo dnes do Ríma v rámci humanitárneho presídľovacieho programu, ktorý začali tento rok realizovať talianske katolícke a protestantské združenia. Informovala o tom agentúra DPA. Ďalších 53 utečencov by malo Ríma priletieť v utorok. S nimi sa počet takto presídlených osôb v roku vyšplhá na 407. Projekt organizuje Federácia evanjelických cirkví v Taliansku (FCEI) a Komunita sv. Egídia. Tie sa spoločne zaviazali k tomu, že do konca roka 2017 presídlia do Talianska 1000 ľudí.

Iniciatíva je zameraná na utečencov, ktorí pomoc najviac potrebujú - napríklad rodiny s deťmi, slobodné matky, starších či chorých ľudí. Kresťanské združenia ich vyberajú za pomoci lokálnych humanitárnych zoskupení. Projekt podporuje aj talianska vláda, ktorá sa však na presídlení utečencov finančne nepodieľa. Presídleným osobám ale udeľuje humanitárne vstupné víza pre utečencov. Tie však neplatia, ak by sa rozhodli usadiť v inej krajine Európskej únie.

"Prijatie týchto utečencov je pre Taliansko otázkou cti a boli by sme radi, ak by bolo otázkou cti aj pre Európu," uviedol Andrea Riccardi, jeden zo zakladateľov Komunity sv. Egídia. O podobnom projekte podľa jeho slov momentálne uvažuje aj Francúzsko. 

Dnešné príchody sú "pripomienkou sýrskej tragédie", uviedol ďalej Riccardi a dodal, že viacerí z utečencov prišli priamo z obliehaného sýrskeho mesta Aleppo. Poukázal tiež na zvláštnu zhodu okolností - kým do Talianska dnes dorazili ďalší utečenci, úrady na severe francúzska začali s likvidáciou tábora migrantov v prístavnom meste Calais prezývaného Džungľa. Utečencov po príchode do Talianska kresťania rozmiestnia do rôznych lokalít. Poskytnú im právnu pomoc počas azylového konania, jazykové kurzy a tiež profesijný výcvik. Ich deti zapíšu do škôl.

Viac o téme: UtečenciMigrantiBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu