Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Džihádisti otvorili v Európe nový front: Mladí sa radikalizujú, hrozba pochádza odtiaľto!

Záber z propagačného videa Daeš. Zobraziť galériu (2)
Záber z propagačného videa Daeš. (Zdroj: Youtube/BBC News )

TIRANA - Pred tromi rokmi, Albert a Yassin opustili svoje domovy v Kosove a Albánsku, aby viedli svätú vojnu v Sýrii. Teraz sa vrátili späť, do regiónu, ktorý je považovaný za "nový front" teroristickej organizácie Daeš v Európe. Informovala agentúra AFP.

FOTO Iracké Ramádí oslobodili za hroznú cenu: Ruiny a míny,... Daeš zanechal spálenú zem!

Yassin (30), ktorý teraz pracuje ako halal mäsiar na predmestí hlavného mesta Albánska Tirana, odmietol uviesť svoje skutočné meno zo strachu z následkov. Otec troch detí zranený počas bojov v sýrskom meste Aleppo v roku 2014, uviedol, že odišiel, aby pomohol sýrskemu ľudu a dúfa, že Allah uzná jeho obeť, aj keď nezomrel ako mučeník.

Albert Berisha, 29-ročný absolvent politológie, hovorí, že urobil "emocionálne rozhodnutie" odísť na Stredný východ "po tom, čo videl v televízii a sociálnych médiách, čo sa deje v Sýrii". Jeho návrat však neunikol pozornosti úradov a minulý mesiac ho odsúdili na tri a pol roka za mrežami.

Podľa vládnych odhadov v Sýrii vedie džihád zhruba 300 Kosovčanov a 120 Albáncov. Zatiaľ sa vrátilo zhruba 30 bojovníkov do Albánska a 120 do Kosova, uviedla AFP.

Najhoršie je zatvárať oči

Albánsky náboženský analytik Ermir Gjinishi varoval, že "ak ich neintegrujeme späť do spoločnosti, ak by sme ich ignorovali, bývalí bojovníci vracajúci sa do krajiny, by mohli... vyprovokovať extrémne akcie."

Džihádisti otvorili v Európe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/BBC News )

Daeš minulý rok zverejnil video s názvom "Džihád je česť: Odkaz pre ľudí na Balkáne", v ktorom opísal región ako "nový front" pre džihád v Európe. "Čierne dni k vám prichádzajú," vyhrážal sa kosovský bojovník na zázname vládam Kosova, Albánska a Macedónska. "Budete terorizovaní."

Vymývanie mozgov a tresty

Moslimovia v Kosove a Albánsku boli v minulosti liberálni, ale v súčasnosti dochádza k latentnej radikalizácii. Pre teroristických náborárov je jednoduchšie získavať nových členov kvôli ekonomickej situácii, nízkej úrovni vzdelania či vymývaniu mozog na internete. Podľa údajov Svetovej banky priemerná mzda v Kosove činí 290 eur, v Albánsku je iba o čosi vyššia - 325 eur.

Aj keď peniaze nie sú hlavnou motiváciou odchodu do Sýrie, albánsky policajt sa vyjadril, že bojovník Daeš zarobí viac ako dvojnásobok. Ak to dotiahne na veliteľa, čaká ho okolo 1770 eur.

Choré VIDEO Daeš: "Potečie vaša krv", armáda detí sa vyhráža a je pripravená rozsievať smrť

"Kosovo bolo ekonomicky zdevastované počas vojny a jeho ekonomické oživenie je stále pomalé, čo vytvára rad sociálnych problémov," uviedol kosovský náboženský expert Visar Duriqi.

Nedávno Albánsko uväznilo deväť mužov v niektorých prípadoch až na 18 rokov pre financovanie a regrutovanie bojovníkov. Išlo o prvý takýto súd svojho druhu v krajine. Po padnutí rozsudkov obvinení kričali: "Alláhu Akbar (Boh je najväčší). Zradcovia. Náš čas príde. Budete potrestaní."

Preventívne opatrenia

Premiér Albánska, Edi Rama, zaviedol náboženskú výchovu v školách, ktorá má bojovať proti nevedomosti, "demagógom, šarlatánom a manipulátorom." Za jedného z takých je považovaný Almir Daci (34), ktorý prevádzkoval sieť zodpovednú za poslanie 70 ľudí do Sýrie. Vrátane žien a detí.

Daci, alias Abu Bakr al-Albani, bol jeden z hlavných náborárov Daeš v Albánsku. Jeho príbuzní však vraj dostali nové správy zo Sýrie, ktoré hovoria, že zomrel minulý mesiac. Neexistuje však spôsob, ako si túto informáciu nezávisle overiť.

Viac o téme: DžihádKosovoAlbánskoIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu