Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Analytik varuje pred Islamistami: Bombardovanie ich nezastaví, bojujú za nich Američania!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA – Islamský štát je vraždiaca skupina s prepracovanou propagandou. Využívajú videové posolstvá, aby šírili strach a takto vytvárajú svoj obraz. Bombardovať ich je ťažké, pretože zoberú svoje pick-upy a okamžite zmiznú. Ich vodca Abú Bakr Al-Bagdádi sa správa ako sultán Saladin z amerického filmu. Na skončenie ich besnenia je potrebná politická dohoda, ktorá sa v najbližšej dobe zrodí iba veľmi ťažko.

Odborník na súčasný islam Attila Kovács z katedry porovnávacej religionistiky Univerzity Komenského hovorí, že názov Islamský štát nie je správny. Oveľa presnejšie je podľa neho označenie Dá’iš alebo Islamský štát v Iraku a Levante, resp. Sýrii, resp. aš-Šám, čo je označenie Sýrie v širšom význame.

Za Islamistov bojujú aj Američania a Európania

„Islamský štát je niečo ako politická koncepcia. Ja si myslím, že je zvádzajúce, nazývať Islamským štátom tento útvar, ktorý teraz vyhlásili títo rebeli. Je to ich mediálna stratégia, ako získať legitimitu. Tvária sa, že sú univerzálni pritom sú však pomerne špecifickým ideologicky obmedzeným problémom. Navyše – to územie Islamského štátu sa síce javí ako veľké, ale z 90-tich percent ho tvorí púšť. Oni ale sídlia v mestách a vedú gerilovú vojnu,“ upozornil pre internetový magazín teraz.sk expert.

Rady bojovníkov tvorí rôzna zmeska. Sú tam bojovníci z vojen v Čečensku či Afganistanu. Dokonca sú medzi nimi aj Američania a Európania. Patria tam ľudia, čo nič iné v živote nerobili, iba bojovali. Aj muž známy z popráv, ktoré dávajú Islamisti na web, má britský prízvuk.

Odborník na Islam Attila Kovács
Zobraziť galériu (2)
Odborník na Islam Attila Kovács  (Zdroj: Twitter)

Odborník tvrdí, že radikálom chýba charizmatický vodca. Ten súčasný ním vôbec nie je. „On nie je charizmatickou osobnosťou. Táto skupina vyrástla z irackej odnože organizácie al-Káida. Ich bývalého palestínsko-jordánskeho vodcu Abú Musa’b az-Zarkáwího v roku 2004 zabili. To bol ich prvý a jediný charizmatický vodca,“ povedal Kovács.

Riešenie v nedohľadne

Definitívne vyriešenie konfliktu okolo IS spočíva jedine v politickej dohode. Tá sa však zrodí iba veľmi ťažko. Letecké bombardovanie Islamistov spomalí, ale základný problém určite nevyrieši. „Deje sa niečo podobné ako v Afganistane. Chcelo by to politické riešenie, v ktorom by boli začlenení aj sunniti, aj šíiti, aj Kurdi, ktorí sú síce už jednou nohou akoby samostatní v severnom Iraku. To by si ale vyžadovalo spoluprácu s nie práve jednoduchými partnermi napríklad pre Američanov. Stratégia hľadania akoby „nášho človeka“, teda takého miestneho vodcu, ktorý by sa dal ľahko ovládať a vládol by podľa potrieb západu, nie je správnou cestou, veď takýto vodca sa potom ľahko diskredituje v očiach svojich ľudí. Tento problém sa určite nevyrieši lúsknutím prsta. Bombardovanie vojenských cieľov je síce dôležité, aby Dá’iš neexpandoval inde, no základný problém to nevyrieši,“ myslí si odborník.

Bombardovanie ich nezastaví

Militanti Islamského štátu ovládajú už viac ako tretinu severosýrskeho pohraničného mesta Kobané, ktoré bránia jednotky kurdskej domobrany podporované americkým letectvom. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom dnes informovala agentúra Reuters. Kurdské milície zvádzajú ťažké boje o Kobané, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, od polovice septembra. Minulý týždeň sa bojovníci IS dostali už do samotného mesta a kurdskí ozbrojenci s nimi v súčasnosti zvádzajú boje o každý dom.

Bombardovanie môže postup spomaliť, ale nezastaví ich. V tomto prípade sa totiž nevedie štandardná vojna. „Zoberú autá typu pick-up, vybavia ich ťažkými guľometmi a po púšti môžu veľmi rýchlo niekam doraziť. Keďže sú to veľmi malé skupiny, tak štandardné spôsoby vedenia vojny proti ním nefungujú. Nedajú sa zlikvidovať bombardovaním, lebo sa nezdržiavajú na jednom mieste. Nečakajú, kedy budú bomby dopadať,“  dodáva Kovács.

Z pôvodne asi 45-tisícového mesta už evakuovali všetko civilné obyvateľstvo. Kurdi žiadajú medzinárodné spoločenstvo o urýchlené dodanie protitankových zbraní, ktoré by bolo možné nasadiť voči tankom IS. „IS ovláda viac ako tretinu Kobané. Všetky východné časti; majú časť na severovýchode a oblasť na juhovýchode (mesta),“ povedal dnes pre agentúru Reuters šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Americké vojenské letectvo a jeho spojenci podnikli v noci na dnes v blízkosti Kobané osem náletov, počas ktorých zasiahli viacero vojenských cieľov IS. Prvý raz nasadili do bojov proti IS aj najmodernejšie neviditeľné stíhačky na svete F-22 Raptor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu