Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nekompromisný Zelenskyj dvíha varovný prst: Západ musí zachovať sankcie voči Rusku

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v piatok Západ pred zrušením sankcií voči Rusku. Urobil tak v čase, keď sa Francúzsko usiluje o zmierenie s Kremľom, píše agentúra AFP.

Zelenskyj v piatok na 16. zasadnutí strategického fóra YES v Kyjeve upozornil na to, že niektorí západní partneri Ukrajiny zvažujú zrušenie sankcií voči Rusku. "Občas uvažujú nad zrušením sankcií. Vy prichádzate (na sankciách) o peniaze? Skutočne? To ma mrzí, ale my prichádzame o ľudí," uviedol Zelenskyj s odkazom na ruskú anexiu Krymu a konflikt na východnej Ukrajine.


Príďte na diskusný večer s Kristínou Kövešovou.


"Vo svojej podstate sú sankcie daňou, ktorá je nevyhnutná na udržanie svetového poriadku. Daň za mier, dalo by sa povedať. A ako viete, v civilizovanom svete je normálne platiť dane," uviedol ukrajinský prezident. "Sankcie by mali zostať v platnosti, až kým nebude na východe Ukrajiny obnovený mier," dodal.

Mierové rokovania

Ako uviedla agentúra Reuters, Zelenskyj by sa mal v septembri stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Tento mesiac by sa mali zároveň konať aj mierové rokovania predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka s cieľom ukončiť konflikt na Ukrajine.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte v Donbase dostali názov normandský formát, pretože ich prvá schôdzka sa konala v júni 2014 pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii.

Ukrajina pripravuje zoznamy

Ukrajina pripravuje zoznamy pre možnú druhú výmenu zadržiavaných osôb s Ruskom. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala agentúra Ukrinform. Ďalšiu výmenu zadržiavaných osôb s Kyjevom v piatok nevylúčil ani hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Prvá výmena prebehla 7. septembra, keď si Rusko a Ukrajina navzájom vymenili 70 zadržiavaných osôb, po 35 z každej strany.

Do Kyjeva sa v rámci výmeny vrátilo aj 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri pri incidente v Kerčskom prielive, ako aj ukrajinský režisér Oleh Sencov. Ukrajina okrem iných prepustila novinára ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti Ukrajina Kirilla Vyšinského. "Po prepustení našich politických väzňov a námorníkov pripravujeme nové zoznamy a čakáme na ďalšiu fázu výmeny zadržiavaných," povedal Zelenskyj počas vystúpenia na európskom strategickom fóre v Kyjeve. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Záležitosť bilaterálnych kontaktov

Možnosť realizácie ďalšej výmeny väzňov v piatok pripustil aj hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, ktorý však zdôraznil náročnosť takéhoto kroku. "Vyžaduje to začiatok nového procesu, výmenu názorov, veľmi namáhavú a zrejme časovo náročnú prácu. Nikto vopred nevylučuje možnosť a uskutočniteľnosť takéhoto procesu. Takže ide o záležitosť bilaterálnych kontaktov," zdôraznil Peskov.

Moskva aj Kyjev označili výmenu väzňov zo 7. septembra za pozitívny krok smerom k urovnaniu vzťahov medzi oboma krajinami. Nový ukrajinský prezident Zelenskyj, ktorý je v úrade štyri mesiace, považuje ukončenie konfliktu v Donbase za svoju hlavnú prioritu.

Viac o téme: SankcieRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu