Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko vrátilo Ukrajine tri plavidlá zadržiavané od incidentu v Kerčskom prielive

Odovzdanie lodí sa uskutočnilo podľa vopred uzavretej dohody Zobraziť galériu (4)
Odovzdanie lodí sa uskutočnilo podľa vopred uzavretej dohody (Zdroj: SITA/Krym 24 tv station via AP Television)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok informovalo, že Ukrajine už odovzdalo tri ukrajinské námorné lode zadržané pred rokom v oblasti Kerčského prielivu, informovala agentúra TASS.

Ministerstvo vysvetlilo, že ruská strana už dokončila všetky vyšetrovacie úkony týkajúce sa lodí a námorného incidentu, preto prítomnosť plavidiel v krajine už nie je potrebná. Odovzdanie lodí sa uskutočnilo podľa vopred uzavretej dohody. Podľa agentúry TASS sa malo odohrať v neutrálnych vodách, približne 30 kilometrov od mysu Takiľ. Odovzdanie malo trvať niekoľko hodín.

Rusko vrátilo Ukrajine tri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Krym 24 tv station via AP Television)

S odťahovaním troch ukrajinských lodí - remorkéra Jany Kapu a dvoch malých obrnených delostreleckých lodí Nikopol a Berďansk - začalo ruské námorníctvo už v nedeľu, keď bol zverejnený termín odovzdania.

Incident, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské vojnové lode a ich posádky, sa odohral 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou, vyvolaného zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase.

Rusko vrátilo Ukrajine tri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Krym 24 tv station via AP Television)

Rusko tvrdilo, že ukrajinské lode narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmietala a tvrdila, že jej lode chceli len preplávať cez Kerčský prieliv z Čierneho do Azovského mora. Začiatkom septembra roku 2019 uskutočnili Moskva a Kyjev výmenu zajatcov, v rámci ktorej sa na Ukrajinu vrátilo aj 24 ukrajinských námorníkov zadržaných počas incidentu v Kerčskom prielive.

Napriek vráteniu vojenských lodí sa Ukrajina nevzdá súdneho konania proti Rusku

Ukrajina sa nevzdá konania proti Rusku na medzinárodnom súde OSN, a to i napriek prepusteniu 24 ukrajinských námorníkov a odovzdaniu troch plavidiel zadržaných Ruskom v roku 2018 počas incidentu v Kerčskom prielive. Ako informovala tlačová agentúra Interfax, vo svojom oznámení na sociálnej sieti Facebook to v pondelok avizovala námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olena Zerkaľová.

Napísala, že zatiaľ čo ukrajinské lode Nikopol, Berďansk a Jany Kapu "smerujú domov, do Odesy, tím ministerstva zahraničných vecí mieri do Haagu", kde sa vo štvrtok uskutočnia prvé vypočutia rozhodcovského súdu v prípade porušenia imunity troch ukrajinských námorných lodí a 24 členov ich posádok. Ukrajina v tomto súdnom konaní argumentuje, že Rusko svojím zásahom v Kerčskom prielive porušilo Dohovor OSN o morskom práve.

Podľa Zerkaľovej Ukrajina má v úmysle "ísť touto cestou a dokázať celému svetu a rozhodcovskému súdu", že plavba ukrajinských lodí cez Kerčský prieliv bola mierového charakteru a legálna a že kroky Ruska boli "porušením medzinárodného práva". Agentúra TASS vo svojej správe dodala, že ukrajinský štátny vyšetrovací úrad v súčasnosti skúma zákonnosť krokov bývalého vedenia Ukrajiny, ktoré poslalo námorné lode do Kerčského prielivu.

Viac o téme: RuskoKerčský prielivUkrajinské lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu