Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tajný a masový plán pre utečencov: Takto sa Brusel rozhodol vyriešiť alarmujúcu situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Reakcie politikov v Európe na utečeneckú krízu sa líšia, no zdá sa, že už aj tí, ktorí doteraz otvárali náruč, majú toho dosť. Podľa tajných materiálov, ku ktorým sa dostali redaktori britského denník The Times, Brusel chystá masívny odsun utečencov späť do Afriky a na Blízky východ. Má ísť o státisíce ľudí, ktorým bola zamietnutá žiadosť o azyl.

Xenofóbne nálady sa tak zrejme Európska únia rozhodla riešiť po svojom, aby si zachovala tvár, o tomto zúfalom kroku radšej nechce hovoriť na verejnosti. Odsunutých do krajiny pôvodu má byť až 400-tisíc utečencov, ktorí sa do Európy dostali ešte v prvom polroku. Ak by sa ich domovské štáty zdráhali prijať, vláda v Bruseli nasadí „donucovacie prostriedky“.

Tajný a masový plán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Tým sa myslí skrátenie finančnej pomoci či zrušenie obchodných zmlúv. Malo by ísť najmä o Eritreu a Nigériu, pretože odtiaľ pochádza väčšina ekonomických migrantov, ktorí sa do Európy dostali spolu s vlnou utečencov zo Sýrie. S deportáciami by mala pomôcť Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex), ako informuje stránka The Independent.

Melie Nemecko z posledného?

Dosť toho majú zrejme najmä Nemci, tam totiž mieri väčšina utečencov. Nemecko sa v súčasnosti potýka s najsilnejšou prisťahovaleckú vlnou v novodobej histórii. Tento rok vláda očakáva 800-tisíc žiadateľov o azyl, neoficiálne sa hovorí až o 1,5 milióna utečencov.

Tajný a masový plán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napätie v nemeckej spoločnosti okolo utečencov posilňuje euroskeptickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AFD). Podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti Forsa pre televíziu RTL by AFD teraz v parlamentných voľbách získala sedem percent hlasov, najviac od začiatku roka. Oslabuje naopak konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej, rovnako ako opozičné Ľavica a Zelení, ktorí sú ústretoví k prijímaniu utečencov.

CDU/CSU by stále voľby jednoznačne vyhrala, má podporu 39 percent ľudí odhodlaných voliť. Je to však o 2,5 percentuálneho bodu menej, ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2013. Strana kancelárky Merkelovej stráca predovšetkým v nových spolkových krajinách, ale aj v Bavorsku. V rovnakých oblastiach, kde konzervatívna únia slabne, posilňuje AFD.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Čoraz populárnejší euroskeptici

Strana, ktorá sa okrem kritiky spoločnej európskej meny stále silnejšie vymedzuje aj proti imigrantom, by v nových spolkových krajinách získala 12 percent hlasov, v Bavorsku deväť percent. Podľa politológov posilňuje nemeckých euroskeptikov predovšetkým skutočnosť, že reakcia nemeckej vlády na príchod desiatok tisíc utečencov je zmätená a že koalícia CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) pôsobí v tejto problematike nejednotne.

Prieskum tiež ukázal, že sa znižuje aj osobná popularita Merkelovej. Za kancelárku by ju teraz chcelo iba 47 percent Nemcov, najmenej v súčasnom volebnom období. Napriek tomu by ale Merkelová žiadneho vážneho súpera v boji o kancelársky úrad nemala - druhý v poradí je predseda SPD Sigmar Gabriel, ktorého by si na čele vlády prialo vidieť len 15 percent Nemcov. Spoločnosť Forsa tiež upozornila, že aj keď je teraz podpora Merkelovej mimoriadne nízka, stále je vyššia, než na akú kedy dosiahol počas svojich 16 rokov v úrade bývalý kancelár Helmut Kohl.

Migranti v prijímacích centrách
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciŽiadatelia o azylMigrantiEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu