Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útok na nemeckú političku dobodanú mačetou: Vinník sa priznal úplne ku všetkému

Nemecká politička Henriette Reker Zobraziť galériu (3)
Nemecká politička Henriette Reker (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Páchateľ sobotňajšieho útoku na nemeckú političku Henriette Rekerovú, ktorá kandiduje na post starostu Kolína nad Rýnom, môže byť trestne zodpovedný za svoj čin. Podľa nemeckých vyšetrovateľov to vyplýva z psychologických testov, ktoré absolvoval, informovala agentúra AP.

Páchateľom útoku bol 44-ročný muž, ktorého totožnosť úrady nezverejnili. Polícia ho vzala do vyšetrovacej väzby a jeho čin bude vyšetrovať ako pokus o vraždu a vážne ublíženie na zdraví. Nemenované zdroje na prokuratúre a polícii uviedli, že podozrivý muž sa priznal, že sa v minulosti zapájal do akcií krajne pravicovej scény.

Útok sa odohral v sobotu v ranných hodinách na trhu v kolínskej štvrti Braunsfeld, kde sa 58-ročná Rekerová deň pred voľbami nového starostu stretávala s občanmi pri stánku vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Tá ju spolu so Zelenými a slobodnými demokratmi (FDP) podporuje ako nezávislú kandidátku.

Po tom, ako 44-ročný útočník napadol Rekerovú, na mieste vypukla šarvátka, pri ktorej sa zranili ďalšie štyri osoby.

Zdesenie z útoku na Rekerovú vyjadrila okrem iných aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa v telefonáte s krajinským šéfom CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku informovala o stave zranenej a nechala jej odkázať želanie skorého uzdravenia.

Dosluhujúci starosta Kolína nad Rýnom Jürgen Roters udalosť označil za "útok na verejný život a demokraciu", občania sa však podľa neho nesmú nechať takýmto činom "zraziť na kolená".

Viac o téme: Angela MerkelováHenriette Reker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu