Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO David objavil veľmi ťažký kameň: Keď zistil, čo má v skutočnosti doma, nechcel tomu veriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Austrálčan David Hole objavil pred časom veľmi ťažkú červenkastú skalu. Skúšal ju rozbiť, pretože sa domnieval, že vo vnútri nájde zlato. To sa mu však nepodarilo, preto vyhľadal pomoc odborníka. Až neskôr sa dozvedel, že vo vnútri žiadny poklad nie je. Išlo však o mimoriadne vzácny meteorit.

V roku 2015 bol David na prieskume v regionálnom parku Maryborough neďaleko Melbourne. Vyzbrojený detektorom kovov objavil niečo nezvyčajné - ťažkú skalu ležiacu v žltej hline. Vzal ju domov a skúšal všetko, aby ju rozbil. Bol si totiž istý, že je v nej ukrytý zlatý poklad. Koniec koncov, Maryborough sa nachádza v oblasti Goldfields, kde v 19. storočí vrcholila austrálska zlatá horúčka. 

Na Mesiaci objavili neuveriteľný zdroj: Ľudstvo by dokázal udržať nažive ďalších 100-tisíc rokov!

Neskôr zobral Hole svoj nález do Melbournského múzea na identifikáciu. Tam zistili, že ide o mimoriadne vzácny meteorit. "Malo to vytvarovaný, jamkovitý vzhľad. Ten sa tvorí vtedy, keď meteority prechádzajú atmosférou, topia sa navonok a atmosféra ich tvaruje," vysvetlil pre denník The Sydney Morning Herald geológ melbournského múzea Dermot Henry. 

Výskumníci zverejnili vedecký dokument opisujúci 4,6 miliardy rokov starý meteorit, ktorý nazvali Maryborough podľa názvu mesta ležiaceho neďaleko miesta, kde bol nájdený. Váži 17 kilogramov. Po použití diamantovej píly na odrezanie malého kusu zistili, že jeho zloženie má vysoké percento železa, čo z neho robí chondrit H5. Ďalej v ňom spozorovali aj drobné kryštalické kvapôčky kovových minerálov nazývané chondruly.

"Meteority poskytujú najlacnejšiu formu prieskumu vesmíru. Prenášajú nás späť v čase a poskytujú kľúče k veku, formovaniu a chémii našej slnečnej sústavy vrátane Zeme," povedal Henry. V niektorých meteoritoch je hviezdny prach starší ako naša slnečná sústava, čo ukazuje, ako sa hviezdy formujú a vyvíjajú. Hoci vedci ešte nevedia, odkiaľ meteorit pochádza a ako dlho mohol byť na Zemi, majú však jednu teóriu. Tento konkrétny meteorit podľa nich s najväčšou pravdepodobnosťou vychádza z pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom a odtiaľ ho vytlačili nejaké asteroidy, ktoré do seba narazili. Uhlíkové datovanie naznačuje, že meteorit bol na Zemi sto až tisíc rokov. 

Meteorit z Maryborough je podľa expertov oveľa vzácnejší než zlato, vďaka čomu je pre vedu oveľa cennejší. Je to jeden z iba sedemnástich meteoritov, ktoré boli kedy zaznamenané v austrálskom štáte Victoria. Zároveň ide o druhú najväčšiu chondritickú masu po obrovskom 55-kilovom exemplári identifikovanom v roku 2003. Nie je to však prvý meteorit, ktorý sa našiel až po mnohých rokoch. V jedinečnom príbehu, o ktorom médiá informovali v roku 2018, trvalo osemdesiat rokov, kým majitelia domu z amerického Michiganu zistili, že to, čo používajú ako zarážku dverí, je v skutočnosti meteorit.

Viac o téme: MeteoritAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu