Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Mesiaci objavili neuveriteľný zdroj: Ľudstvo by dokázal udržať nažive ďalších 100-tisíc rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst, file)

SYDNEY - Na Mesiaci sa našlo niečo, čo by dokázalo slúžiť ľuďom na Zemi. Skaly a kamene z tohto vesmírneho telesa by mohli zabezpečiť kyslík pre všetkých. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už podľa všetkého podpísal zmluvu s Austráliou, v ktorej sa mali obe krajiny dohodnúť na spolupráci vo veci vyslania sondy na Mesiac.

Napriek veľmi tenkej atmosfére Mesiaca sa na jeho povrchu nachádza veľké množstvo kyslíka, avšak nie v plynnom skupenstve, uvádza news.com.au. Kyslík je na Mesiaci zachytený vo vrstve horniny jemného prachu (regolit), ktorá pokrýva celé teleso. Ak by bolo možné extrahovať kyslík z tejto hmoty, ľudia na Zemi by už dýchali aj kyslík z Mesiaca. Tento životne dôležitý plyn sa nachádza aj v množstve minerálov na Zemi. Na Mesiaci sa vyskytuje ako oxid kremíka, hliníka, železa a horčíka. Väčšina z týchto minerálov pochádza z meteoritov, ktoré dopadli na povrch Mesiaca, preto ako taký kyslíkom nedisponuje, ani sa tu tento plyn netvorí. 

Vedci zaznamenali ohromujúci objav vo vesmíre: Spochybňuje teórie o vzniku planét

Tento životne dôležitý plyn sa nachádza aj v množstve minerálov na Zemi. Na Mesiaci sa vyskytuje ako oxid kremíka, hliníka, železa a horčíka. Väčšina z týchto minerálov pochádza z meteoritov, ktoré dopadli na povrch Mesiaca, preto ako taký kyslíkom nedisponuje, ani sa tu tento plyn netvorí. 

Na Mesiaci objavili neuveriteľný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gety Images)

Problémom je zatiaľ aj to, že kyslík z Mesiaca nie je v súčasnosti prístupný pre naše pľúca. Regolit sa totiž skladá približne zo 45 percent kyslíka, ktorý je ale viazaný na minerály. Tieto väzby sa dajú rozbiť cez energiu, ktorá by mohla vzniknúť napríklad pôsobením slnečného žiarenia. V tomto prípade by sa pevný oxid kovu musel premeniť na tekutú formu. Na Zemi je takýto proces možný, zariadenie by sa ale muselo prepraviť na Mesiac, kde by sa pracovalo v takmer úplnom vákuu. Ak by ľudstvo nakoniec prišlo na to, ako získať z Mesiaca kyslík, jeho zásoby by nám vystačili približne na 100 000 rokov. Všetko závisí od extrahovania kyslíka z povrchu Mesiaca. 

Viac o téme: MesiacKyslíkVedaHorninyRegolit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu