Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Natisnú sa vám slzy do očí: 100-ročný britský veterán vyzbieral pre zdravotníkov 12 miliónov

Tom Moore Zobraziť galériu (2)
Tom Moore (Zdroj: TASR/AP/Moore Family)

LONDÝN - Veterán Tom Moore, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v Indii, sa podujal splniť výzvu, vďaka ktorej vyzbieral pre zdravotnícky personál v prvej línii takmer 12 miliónov libier (13,7 milióna eur). Cieľom výzvy je stokrát prejsť dĺžku v jeho záhrade s pomocou chodúľky, ktorá ho podopiera pri kráčaní, píše agentúra AFP a televízia CNN.

Sto dĺžok vo svojej 25 metrov dlhej záhrade v juhoanglickom meste Bedfordshire chcel Moore stihnúť prejsť do dňa svojich stých narodenín, ktoré oslávi 30. apríla. Moore pôvodne plánoval vyzbierať 1000 libier po tom, ako si ukončil liečiť zlomený bedrový kĺb a rakovinu. Teraz sa však suma vyzbieraných peňazí blíži k hranici 12 miliónov, pričom mu zostáva prejsť už len posledných 10 dĺžok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"V poslednej vojne boli v prvej línii vojaci v uniformách, no tentoraz sú našou armádou v uniformách lekári a zdravotné sestry. Aj teraz to zvládneme," povedal Moore. Do zbierky prispelo už približne 600.000 ľudí, pričom webová stránka, cez ktorú bolo možné prispieť, bola kvôli preťaženiu dočasne nefunkčná. 

Natisnú sa vám slzy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Moore Family)

Jeho posledných desať dĺžok budú v piatok vysielať naživo i dve najsledovanejšie ranné britské televízne relácie. Veterána podporili aj bývalí kapitáni futbalových klubov Manchestru United a Arsenalu Londýn - Rio Ferdinand a Tony Adams, ako aj zlatá olympijská medailistka Kelly Holmesová či niekoľko charitatívnych organizácií a médií.

Viac o téme: PandémiaVojnový veteránKoronavírusTom Moore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu