Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obyvateľov šokoval výhľad z domu: Po 30 rokoch opäť videli tú nádheru na FOTO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Harbhajan Turbanator)

JALANDHAR - Opatrenia súvisiace so súčasnou pandémiou majú katastrofálny hospodársky dopad. Ale kým ekonomika jednotlivých štátov doslova krváca, životnému prostrediu prinášajú obmedzenia obrovské benefity. Zaregistrovali to aj obyvatelia indického regiónu Pandžáb, ktorí vďaka radikálnemu poklesu smogu v ovzduší vidia po niekoľkých desaťročiach Himaláje v plnej kráse.

Obyvatelia niektorých regiónov severnej Indie na sociálnych sieťach uvádzajú, že vďaka obmedzujúcim opatreniam po dlhých desaťročiach opäť vidia na Himaláje. Najviac dôkazov v podobe čarokrásnych fotiek pochádza z okresu Pandžáb v provincii Jalandhar.

Dobrá viditeľnosť je pritom jedným z pozitívnych vplyvov opatrení, ktoré India zaviedla pred takmer mesiacom. Keďže je odstavená väčšina priemyselných odvetví, z preplnených ulíc zmizlo množstvo áut, čo výrazne prispelo k zlepšeniu kvality ovzdušia. "Z našich striech jasne vidíme zasnežené hory. A nielen to, na nočnej oblohe konečne vidíme hviezdy. Už dlho som nič také nevidel," hovorí miestny obyvateľ Sant Balbir Singh Seechewal, ktorý sa dlhodobo snaží zvyšovať povedomie o znečistení životného prostredia. Aj úrady už potvrdili, že index kvality ovzdušia v krajine sa zlepšil až o tretinu. 

Životné prostredie síce zo stagnácie výroby ťaží, nepálski šerpovia sú však zúfalí. V tomto ročnom období totiž vždy Himaláje zapĺňajú turisti, ale tento rok je situácia iná. Koronavírus obmedzil cestovný ruch, čo výrazne ohrozuje živobytie šerpov, ktorí žijú zo sezónnej práce celý rok.  V mestečku Khumjung, odkiaľ vyrážajú s horolezcami na Mount Everest, síce nezaznamenali nijaký pozitívny prípad ochorenia COVID-19, ale všetky horské výpravy sú z preventívnych dôvodov zakázané. Damian Benegas, ktorý sprevádza tímy na najvyššiu horu sveta takmer dve desaťročia, uviedol, že súčasná situácia postihne nielen šerpov, ale aj majiteľov a zamestnancov ubytovacích zariadení a reštaurácií. "Títo ľudia nemajú žiadne úspory alebo zmluvy od organizátorov výprav, na základe ktorých by mohli požadovať finančnú kompenzáciu. Keď bude sezóna zrušená, zostanú bez príjmu a nikto z nich nedostane nijakú prácu," tvrdí. 

Obyvateľov šokoval výhľad z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa Svetovej rady pre cestovný ruch predstavuje turizmus takmer osem percent hrubého domáceho produktu v Nepále. Momentálne je ohrozených takmer milión pracovných miest. "Vláda musí niečo podniknúť, aby zamestnala týchto ľudí aj v iných oblastiach," poznamenal na margo neutešenej situácie prezident nepálskej asociácie pre horské výpravy Santa Bir Lama.

Viac o téme: HimalájeKoronavírusKvalita ovzdušiaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu