Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Právnická knižná legenda sa vracia

Obal knihy Platanový rad
Obal knihy Platanový rad (Zdroj: ipark.sk)

Nenadarmo je jedným z najobľúbenejších autorov súčasnosti. Podľa Seattle Times je John Grisham majstrom trileru, ktorý vie vystavať skvelé príbehy, vykresliť príťažlivé postavy a vybudovať úžasné zápletky. „Právnická literárna legenda sa vracia,“ dodáva USA Today.

John Grisham sa totiž vracia do Clantonu, dejiska jedného z najpopulárnejších románov Kedy zabiť. Strhujúca dráma černošského továrenského robotníka, ktorého desaťročnú dcérku Tonyu brutálne prepadnú dvaja rasistickí zločinci, sfilmoval Joel Schumacher a objavili sa v nej mnohé herecké hviezdy: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L.Jackson, Kevin Spacey, Donald a Kiefer Sutherlandovci ai.

John Grisham sa teraz novinkou Platanový rad vracia do tej istej súdnej siene, v ktorej Jake Brigance obhajoval Carla Leeho Haileyho, zúfalého otca znásilneného dievčatka. Jacka si vo filme zahral Matthew McConaughey, asistovala mu ambiciózna študentka práva Ellen Roarková (v podaní Sandry Bullockovej).
Advokát Jake Brigance tentoraz opäť rieši prípad, v ktorom ide o rasové napätie a staré krivdy.

Seth Hubbard je bohatý podnikateľ. Zomiera na rakovinu. Nikomu neverí. Predtým, ako sa obesí na starom platane, vlastnoručne napíše nový závet. Tento dokument vtiahne Hubbardove dospelé deti, jeho čiernu gazdinú aj Jaka Brigancea do rovnako dramatického konfliktu, akým bol proces s Carlom Leem Haileym, vďaka ktorému sa Jake preslávil.

Nový závet vyvolá množstvo otázok, ale na máloktorú odpovie. Prečo Hubbard odkázal takmer celý majetok svojej gazdinej? Ovplyvnila chemoterapia a lieky proti bolesti jeho úsudok? A ako to všetko súvisí s miestom, ktoré kedysi volali Platanový rad?

„John Grisham je výnimočne dobrý v tom, čo robí a priznajme si to – nateraz neexistuje nikto lepší ako je on.“
The New York Times

John Grisham je mimoriadne úspešný autor trilerov z právnického a športového prostredia. Dve volebné obdobia bol členom mississippskej Snemovne reprezentantov. Bohatá právnická a politická prax mu poskytla množstvo tém na literárnu tvorbu. Jeho romány sa stali predlohou viacerých filmov, ktoré dnes môžeme považovať za klasické diela kinematografie. S rodinou žije striedavo vo Virgínii a v Mississippi.

Prečítajte úryvok z novinky Platanový rad:
1

Setha Hubbarda našli približne tam, kde sľúbil, že bude, aj keď nie v takom stave, ako čakali. Visel na konci lana meter osemdesiat nad zemou a zľahka sa pohojdával vo vetre. Práve   prechádzal studený front a Seth bol premočený do nitky, keď ho našli – niežeby na tom ešte záležalo. Ktosi upozornil, že nemá na podrážkach blato a na zemi pod ním nevidieť stopy, čo nasvedčovalo, že už bol mŕtvy, keď sa spustil dážď. Bolo to dôležité? Napokon sa ukázalo, že nie.

            Obesiť sa na strome nie je také jednoduché, ako sa zdá. Seth však zjavne myslel na všetko. Aj keď hrubé lano z prírodnej manilskej konopy nebolo nové, udržalo Setha, ktorý pred mesiacom u lekára vážil osemdesiat kíl. Zamestnanec jednej zo Sethových fabrík neskôr vypovedal, že videl šéfa odrezávať z kotúča lana asi pätnásťmetrový kus týždeň predtým, ako ho použil týmto drastickým spôsobom. Jeden koniec lana priviazal na nižší konár a zabezpečil množstvom rozličných uzlov a slučiek. Tak či onak, držali. Druhý koniec prehodil cez vyšší konár s obvodom šesťdesiat centimetrov, presne šesť metrov nad zemou. Odtiaľ ho spustil asi o dva metre nižšie a zakončil dokonalým popravčím uzlom, ktorý si očividne vopred nacvičil. Slučka ako z učebnice, trinásťkrát obkrútená, aby sa pod tlakom stiahla. Správny popravčí uzol zlomí väzy, takže smrť nastane rýchlo a takmer bezbolestne, a Seth si ho zrejme dôkladne naštudoval. Okrem toho, čo bilo do očí, nenašli nijaké známky zápasu ani utrpenia.

            Obďaleč nevinne ležal dvojmetrový rebrík. Seth si vybral strom, prehodil cezeň lano, priviazal ho, vyšiel po rebríku hore, navliekol si slučku, a keď bolo všetko podľa jeho predstáv, odkopol rebrík a odvisol. Ruky sa mu hompáľali pozdĺž tela.

            Nezapochyboval v poslednej chvíli, nerozmyslel si to? Keď už nestál na rebríku, ale ruky mal ešte vždy voľné, nepokúsil sa inštinktívne chytiť lana nad hlavou, nezápasil o život až do vysilenia? To nikto nevedel, ale všetci o tom pochybovali. Ako neskôr vysvitlo, Seth bol človek s istým poslaním.

            Na tú príležitosť si vzal svoj najlepší tmavosivý oblek z hrubej vlnenej látky, ktorý  nosieval na pohreby v chladnom počasí. Vlastnil iba tri. Pri obesení sa telo predĺži, takže  manžety nohavíc mu siahali iba po členky a sako po pás. Čierne poltopánky mal čisté a vyleštené, modrú kravatu bezchybne uviazanú. Na bielej košeli však našli škvrny od krvi, čo vytekala spod lana. O niekoľko hodín sa všetci dozvedeli, že Seth Hubbard sa o jedenástej zúčastnil na bohoslužbe v neďalekom kostole. Rozprával sa so známymi, žartoval s diakonom, nezabudol na milodary, skrátka, mal celkom dobrú náladu. Väčšina miestnych vedela, že Seth bojuje s rakovinou pľúc, nikto však netušil, že lekári mu nedávajú veľa času. Mnohí sa zaňho modlili, aj keď mal za sebou dva rozvody, čo mu navždy pokazilo povesť dobrého kresťana.

            A samovražda ju nenapravila.

            Obesil sa na prastarom platane, čo patril Sethovi a jeho rodine veľa rokov. Všade naokolo rástli stromy so vzácnym tvrdým drevom a vďaka nim Seth zbohatol. Jeho otec získal ten pozemok pochybným spôsobom v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. Obidve  exmanželky sa usilovali obrať Setha o pozemok v rozvodových vojnách, ale on sa nedal. Napokon mu vzali takmer všetko ostatné.

            Prvý na mieste činu bol Calvin Boggs, pomocník na farme, ktorého Seth zamestnával už roky. V nedeľu ráno mu šéf zavolal. „Stretneme sa pri moste o druhej popoludní,“ povedal bez ďalšieho vysvetľovania,  ale Calvin nebol z tých, čo sa veľa vypytujú. Ak pán Hubbard povedal, že sa majú niekde stretnúť v určitom čase, Calvin tam prišiel. No v poslednej chvíli sa ozval jeho desaťročný syn, že chce ísť s ním, a Calvin neochotne súhlasil. Viezli sa po kľukatej štrkovej ceste cez Hubbardove pozemky. Calvin bol zvedavý, čo ho čaká. Pokiaľ mu siahala pamäť, nespomínal si, že by sa v nedeľu popoludní stretol so šéfom kdekoľvek. Vedel, že je chorý, dokonca sa povrávalo, že zomiera, ale pán Hubbard to tajil ako všetko ostatné.

            Most bol v skutočnosti iba drevená lávka cez bezmenný potok, zarastená kríkmi kudzu a plná jedovatých hadov. Pán Hubbard ju už dávno chcel nahradiť širokým betónovým mostom, ale zabránil mu v tom zlý zdravotný stav. Neďaleko mosta bola čistina a dve rozpadnuté chatrče v hustom kroví naznačovali, že tam kedysi stála neveľká osada.

            Auto pána Hubbarda, najnovší model Cadillacu, parkovalo blízko mosta. Dvere na šoférovej strane boli otvorené a kufor tiež. Calvin zastal a pri pohľade na ne sa ho zmocnila zlá predtucha. Vtedy už husto pršalo a rozfúkal sa silný vietor, takže nevidel jediný rozumný dôvod, prečo by pán Hubbard nechával otvorené dvere a kufor. Calvin prikázal synovi, aby počkal v dodávke, pomaly obišiel Cadillac, no ničoho sa nedotkol. Po šéfovi nebolo nikde ani stopy. Calvin sa zhlboka nadýchol, utrel si mokrú tvár a rozhliadol sa. Za čistinou, asi sto metrov od miesta, kde stál, uvidel telo visiace na strome. Vrátil sa do dodávky, znova prikázal synovi, aby počkal v kabíne a zamkol dvere, ale už bolo neskoro. Chlapec hľadel na platan v diaľke.

            „Ostaň tu!“ povedal prísne Calvin. „Neopováž sa vystúpiť!“

            „Rozkaz.“

            Calvin vykročil. Šiel pomaly, čižmy sa mu zabárali do klzkého blata, a pokúšal sa zachovať pokoj. Nemal sa prečo ponáhľať. Čím bol bližšie, tým jasnejšie videl, čo sa stalo. Muž v tmavom obleku, ktorý visel na lane, bol mŕtvy. Calvin ho konečne spoznal, a keď zbadal prevrátený rebrík, rýchlo si dal všetko dokopy. Ničoho sa nedotkol, cúvol a vrátil sa do svojej dodávky.

            Bolo to v októbri 1988 a autotelefóny konečne dorazili aj na mississippský vidiek. Calvin si dal jeden nainštalovať do svojho auta na naliehanie pána Hubbarda. Zavolal do kancelárie šerifa pre okres Ford, podal mu stručné hlásenie a potom už len čakal. Zapol kúrenie aj rádio a započúval sa do upokojujúceho hlasu Merla Haggarda. Hľadel na predné sklo, syna si nevšímal, bubnoval prstami v rytme stieračov, a odrazu si uvedomil, že plače. Chlapec sa neodvážil ani muknúť.

            O pol hodiny prišli v aute dvaja šerifovi muži, práve si obliekali nepremokavé plášte, keď dorazila sanitka s trojčlennou posádkou. Všetci sa zahľadeli na starý platan a po chvíli im bolo jasné, že na ňom visí človek. Calvin im porozprával, čo vedel. Šerifovi muži rozhodli, že treba postupovať, ako keby sa stal zločin, a zakázali posádke sanitky priblížiť sa k miestu činu. Prišiel ďalší policajt a vzápätí ešte jeden. Prehľadali Cadillac, ale nenašli v ňom nič užitočné. Potom Setha so zatvorenými očami a hlavou neprirodzene vykrútenou doprava fotografovali a nakrúcali na video. Preskúmali stopy okolo platanu, no nenašli nijaké známky prítomnosti ďalšej osoby. Jeden zo šerifových ľudí odviezol Calvina do neďalekého domu pána Hubbarda – chlapec sedel vzadu a zaryto mlčal. Dvere neboli zamknuté a na kuchynskom stole našli lístok s odkazom. Seth úhľadným paličkovým písmom napísal: Pre Calvina. Prosím, informujte úrady, že som si vzal život a nikto mi pri tom nepomáhal. Na priloženom hárku papiera sú presné inštrukcie týkajúce sa môjho pohrebu. Pitvu nechcem! S. H.  Na lístku bol dátum. Nedeľa 2. októbra 1988.

            Calvina konečne prepustili. Ponáhľal sa odviezť syna domov, ten sa hodil matke okolo krku a až do večera zaryto mlčal.

Kniha Platanový rad sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu