Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prekvapivý zvrat v kauze Gorila: Fica mala do bytu vylákať Penta!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Verziu o zámernom vylákaní šéfa Smeru-SD Roberta Fica do konšpiratívneho bytu z kauzy Gorila zverejnil novinár Tom Nicholson v relácii Hyde Park na ČT 24. Schôdzku Fica s Jaroslavom Haščákom mohla údajne finančná skupina Penta zinscenovať po tom, ako sa dozvedela, že byt je odpočúvaný.

Nicholson hovorí, že vychádza z informácií od premiérky Ivety Radičovej, s ktorou sa rozprával asi pred dvoma týždňami. Úrad vlády v stredu 14. marca na otázky denníka SME neodpovedal. Špeciálnu taktiku Penta údajne zvolila, keď vo februári 2006 zistila, že byt odpočúva SIS. Návštevy síce pokračovali, ale inscenovali sa situácie, vymýšľali si, aby mohla byť celá akcia neskôr vyhodnotená ako nedôveryhodná.

S nápadom podľa Nicholsona prišiel posledný náčelník ŠtB Alojz Lorenc, ktorý v tom čase pre Pentu pracoval. Vylákanie Fica mohlo byť súčasťou plánu. Smer-SD verziu opísanú Nicholsonom neodmieta. „Tieto vyjadrenia definitívne potvrdzujú, že kauza Gorila bola kauzou druhej Dzurindovej vlády, s ktorou strana Smer nemala nič spoločné,“ odpovedal hovorca Erik Tomáš.

Nicholson ďalej uviedol, že prítomnosť Fica v byte možno chápať aj ako snahu dostať ho do situácie, aby bol vydierateľný. "To však neznamená, že sa sám nerozhodol. On tam nebol unesený,“  doplnil novinár.

Penta považuje jeho vyhlásenia za fikciu. Ťažko sa reaguje na tvrdenia, ktoré patria skôr do kategórie špionážnych románov než serióznej žurnalistky,“ odpovedal hovorca Martin Danko.

Rokovanie Haščáka s Ficom bolo podľa Gorily už po februári – 22. marca 2006. Zo spisu však tiež vyplýva, že ešte v decembri 2005 Haščák na stretnutí s Jirkom Malchárkom hovorí, že ho Fico cez tajomníka kontaktoval s prosbou, aby presadil v energetike zákazky pre istého podnikateľa, ktorý je sponzorom Smeru.

V januári 2006 už Haščák v byte hovorí, že chce Smer zničiť. Opisované schôdzky s Ficovým tajomníkom Františkom Határom o čiernych peniazoch pre stranu sú z mája 2006. Határ v januári pre Hospodárske noviny potvrdil, že s Haščákom je kamarát.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu