Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministerstvá pripravujú zmenu zákona o štátnom občianstve

Budova ministerstva vnútra
Budova ministerstva vnútra (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra spolu s ministerstvom zahraničných vecí začali pripravovať zmenu zákona o štátnom občianstve, vinou ktorého Slováci po získaní občianstva iného štátu až na výnimky prídu o slovenské. Informovali o tom obe ministerstvá, detaily však neuviedli.

Zákon presadila predchádzajú vláda Roberta Fica (Smer-SD) ako odpoveď na zjednodušený postup na získanie maďarského občianstva. S informačnou kampaňou Budapešť počíta podľa dostupných informácií od tohto mesiaca.

"Bližšie informácie o postupe či spôsobe, ktorým by sa malo dospieť k novele zákona o štátnom občianstve, budú k dispozícii až po koaličnej dohode," uviedla Alena Koišová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) v najbližších dňoch bude podľa nej rokovať so zástupcami koaličných strán.

Návrh zmeny zákona sa však zrejme už nepozdáva koaličnej strane Most-Híd, ktorá reprezentuje aj záujmy maďarskej menšiny. Predbežné úpravy totiž naďalej vraj počítajú s pokutami. Súčasná legislatívna úprava trestá žiadateľov o inú príslušnosť sankciou 3319 eur, ak úradom nenahlásia stratu slovenskej štátnej príslušnosti. Možnosť zachovania sankcií sa však strane Belu Bugrára nepáči. "Pán predseda je proti pokutám, začína sa rokovanie o zmenách," povedala hovorkyňa strany Most-Híd Nora Czuczorová.

Maďarská vláda chce spustiť informačnú kampaň, ktorá má zahraničných Maďarov oboznámiť so zjednodušeným postupom pre získanie maďarského občianstva. Žiadatelia o maďarskú štátnu príslušnosť by mali podľa skorších informácií nájsť všetky informácie a potrebné formuláre na internete. Žiadosti bude spracovávať nový úrad, ktorý má byť otvorený 15. októbra. Vláda očakáva, že za prvý rok požiada o občianstvo 250.000 až 400.000 etnických Maďarov.

Zákon prijatý Budapešťou umožní, aby žiadatelia bez trvalého pobytu v Maďarsku, ktorí majú maďarských predkov a hovoria po maďarsky, mohli získať štátnu príslušnosť. Norma presadená stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána však automaticky nezaručuje volebné právo v krajine.

Krok Budapešti vyhrotil dlhodobo napäté slovensko-maďarské vzťahy. Na Slovensku žije asi pol milióna etnických Maďarov. Predchádzajúci Ficov kabinet, ktorého súčasťou bola aj z nacionalizmu obviňovaná SNS, reagoval sprísnením slovenského zákona. Najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS ešte v opozícii presadzovala opatrenia, ktoré by zamedzili účinnosti kontroverzného maďarského zákona na Slovensku.

Hoci je sporná slovenská legislatívna norma účinná už viac ako dva mesiace, slovenské občianstvo na jej základe nikto nestratil. Niektorí bývalí poslanci v súčasnosti mimoparlamentnej SMK pritom pred časom pripustili, že majú záujem o maďarské občianstvo. "Čakáme na zmeny, ktoré zo strany novej slovenskej vlády boli avizované," reagovala hovorkyňa SMK Eva Dunajská. SMK zastupuje na Slovensku záujmy maďarskej menšiny.

Súčasná vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa snaží o zlepšenie vzťahov s južným susedom. V programovom vyhlásení sa koalícia zaviazala zmeniť viaceré sporné zákony, ktoré naštrbujú susedské vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou. Kabinet napríklad už podporil zmenu takzvaného jazykového zákona. Hoci v novele naďalej zostali sankcie za prehrešky proti slovenčine, návrh predpokladá zníženie pokút. Upravili sa aj oblasti, komu a za čo možno pokutu udeliť. Novelu zákona musí posúdiť ešte parlament. Poslanci vládnej strany Most-Híd už ohlásili, že sa chystajú podať pozmeňovacie návrhy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu