Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vláda chystá zmeny daní a odvodov, chce získať stovky miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stredopravá vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) chce presadiť balík rozsiahlych zmien v daňovom a odvodovom systéme, ktorý by mal v roku 2011 zvýšiť príjmy verejných financií o 440 miliónov eur. O úpravách trojice zákonov dnes informovali hlavní predstavitelia ministerstva financií, práce a zdravotníctva.

Zrušiť by sa mali viaceré výnimky a zvýhodnenia zo zdaňovania, ako sú napríklad paušálne náhrady ministrov, rôzne príplatky sudcov, ale aj oslobodenie od zdanenia pri predaji nehnuteľností.
    
"Dôvodom pre tieto zmeny je aj nevyhnutné ozdravenie verejných financií, ale aj snaha o ďalšie zjednodušenie daňového a odvodového systému a odstránenie neodôvodnených výnimiek a deformácií, ktoré v systéme stále ešte sú," povedal minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Novely majú byť prvým krokom k jednotnému výberu daní, cieľ a odvodov; účinné vraj budú od januára 2011.
    
Do novely zákona o dani z príjmov by sa malo dostať zdanenie paušálnych náhrad ústavných činiteľov, zatiaľ s výnimkou poslancov. Tí by sa mali o úprave svojich príjmov dohodnúť v rámci poslaneckých klubov. Devätnásťpercentnému zdaneniu majú podliehať aj príplatky pri príjmoch zo závislej činnosti v prípade sudcov, prísediacich, prokurátorov a právnych čakateľov prokuratúry. "Dnes poberajú príplatky za výkon funkcie, napríklad príplatok k nemocenskému, k ošetrovnému, k materskému," povedal Mikloš. Zrušiť by sa tiež malo znižovanie daňového základu za platby na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie.
    
"Rušenie výnimiek, ktoré môže priniesť sprehľadnenie, je lepšia metóda ako zvyšovanie daňových sadzieb, ale ja osobne si myslím, že z pohľadu ekonomického rastu by bolo vhodné zrušené výnimky zase kompenzovať znižovaním celkových sadzieb," povedal analytik mimovládneho inštitútu INESS Radovan Ďurana.
    
Odrátať si náklady na špecializované vzdelávanie si podľa návrhu ministerstva financií už zrejme nebudú môcť lekári, zubní lekári, sestry a pôrodné asistentky. "Je to na škodu veci, ak zamestnancom, ktorým zo zákona vyplýva celoživotné vzdelávanie, berie možnosť dať si tieto náklady do odpočítateľnej zložke," povedal Anton Szalay z odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.
    
Reakciou na novinku podľa neho bude, že mnohí zamestnanci budú zvažovať, či si zvýšia kvalifikáciu, veľkých dopadov na slovenské zdravotníctvo sa však neobáva. Podľa neho v minulosti túto možnosť vybrané skupiny zdravotníckych pracovníkov nemali a napriek tomu sa vzdelávali.
    

Ak novela prejde v parlamente podľa návrhu, nezdaniteľná časť základu dane sa bude v budúcnosti vzťahovať len na niektoré príjmy, na príjmy napríklad z cenných papierov alebo nájomného sa nebude dať uplatniť. "Chceme zvýhodniť aktívne príjmy a aj zmierniť nepomer, ktorý dnes je medzi zdanením práce, ktorá je zdanená viac, a zdanením kapitálu, ktorý je zdanený menej," povedal Mikloš.
    
Tri rôzne úrovne paušálnych výdavkov pre podnikateľov vo výške 25, 40 a 60 percent z príjmov by sa mali zjednotiť na 30 percent. Neskôr majú podľa Mikloša nasledovať ďalšie opatrenia, ktoré by drobným živnostníkom naopak príjmy zvýšili, medzi inými aj možnosť zaplatiť jednorazový poplatok, licencie, ktoré by nahradili dane a odvody.
    
S takýmto postupom nesúhlasí Slovenský živnostenský zväz, podľa ktorého zníženie možnosti vyúčtovať výdavky paušálne sa zvýši administratívne zaťaženie pre podnikateľov. Navyše kritizuje aj to, že kompenzačné opatrenia chce odsunúť ministerstvo na neurčito a narušiť v priebehu roka určené podmienky hry. "V priebehu daňového roka zaviesť ďalšie novely znamená pre živnostníkov a malých podnikateľov ich zásadné zneistenie," povedala sekretárka zväzu Viola Kromerová. Dodala, že zväz bude v pripomienkovom konaní presadzovať, aby ministerstvo zaviedlo kompenzačné opatrenia v rovnakom čase, ako sa budú meniť doterajšie pravidlá.
    
Občania by mali platiť daň z príjmu tiež pri predaji nehnuteľností; doteraz bol rozdiel medzi predajnou a kúpnou cenou od dane oslobodený, ak vlastník nehnuteľnosti ich mal aspoň dva alebo päť rokov. Zrušenie tejto výnimky sa však podľa návrhu bude vzťahovať až na byty či pozemky zakúpené po účinnosti novely. Rovnako ministerstvo navrhuje zdaňovať aj príjmy obcí a vyšších územných celkov z predaja a prenájmu ich majetku.
    
Kabinet plánuje presadiť zjednotenie súm, z ktorých sa platia zdravotné a sociálne odvody. Okresať sa má zneužívanie nemocenských dávok. Od zmien v zdravotnom poistení si štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ján Porubský (KDH) sľubuje zvýšenie príjmov zdravotných poisťovní, zatiaľ ich však nekonkretizoval.
    
Navrhované úpravy podľa Mikloša prinesú v roku 2012 do štátnej kasy 560 miliónov eur, v nasledujúcom roku 635 miliónov eur. Ozdravenie verejných financií patrí k hlavným cieľom nového kabinetu, ktorý nastúpil po júnových parlamentných voľbách. Zvýšenie príjmov rozpočtu má tvoriť menšiu časť ozdravného balíka, ktorého hodnota by na budúci rok mala dosiahnuť zhruba 1,7 miliardy eur, čo predstavuje 2,5 percenta výkonu ekonomiky. Zvyšok majú tvoriť úspory štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu