Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozmohli sa ploštice, je ich až dvanásťkrát viac!

Ploštica posteľná
Ploštica posteľná

BRATISLAVA - Ploštice sa v posledných rokoch stávajú čoraz častejším neželeným spoločníkom aj v slovenských domácnostiach. Škodcovi, ktorého sa po druhej svetovej vojne podarilo do veľkej miery vyničiť, v súčasnosti pomáha najmä turistický ruch.

Zhodli sa na tom zástupcovia dezinsekčných firiem, ktorí boli oslovení. Ľudia si ploštice nosia z hotelov alebo ubytovní, niekedy sa prenášajú aj v nábytku. Môžu sa preto objaviť aj v čistých bytoch, kde sa dbá na hygienu.

"Ploštica posteľná začína byť za posledné roky veľký problém. Kedysi to bol výskyt spájaný len s nedostatočnou hygienou a kultúrou bývania, dnes môže byť aj v tých najlepších zariadeniach," povedal predseda Zväzu profesionálov DDD (dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia) Zdenek Jaško. Poznamenal, že zásahov proti tomuto hmyzu výrazne pribudlo. "Keď porovnám päť rokov dozadu, tak je to desať až dvanásťkrát viac," tvrdil.

Jeho firma Chemix-D robila v poslednom čase zásahy aspoň dva až trikrát za týždeň, dodal. Podobná situácia s plošticami panuje aj v okolitých krajinách, ale i v západnej Európe či Spojených štátoch. V roku 2007 sa napríklad na tento hmyz sťažovali cestujúci na francúzskych železniciach. Na Slovensku sú podľa Jaška najväčšie komplikácie v Bratislave, keďže sa tam veľa cestuje.

Postihnuté sú však aj iné regióny. Neželaní spoločníci ľudí sa živia výlučne krvou. Obete napádajú v spánku. Svetlu sa vyhýbajú, cez deň sa preto skrývajú v tmavých úkrytoch, napríklad v škárach alebo hoci aj za obrazmi. Niekedy si ich preto majitelia bytov hneď ani nevšimnú.

"Veľa ľudí nevie, o čo ide. Stáva sa veľmi často, že idú ku kožnému. A niekedy sa aj to stane, že ani ten kožný o tom nevie," povedal konateľ firmy Asanista Plus Viliam Házy. Na rozdiel od iných druhov hmyzu je podľa odborníkov boj proti plošticiam výnimočne náročný. Nedajú sa vyhubiť návnadami, ale treba ich zasiahnuť postrekmi, tie sa musia často aj opakovať. Ploštica navyše prežije dlhé obdobie bez potravy.

"Dokážu o hlade čakať na hostiteľa niekoľko mesiacov až rok," tvrdil Jaško. Ceny za postrek bytu proti plošticiam sú podľa ďalšieho dezinsektora Milana Hrabinského veľmi rôzne. Vyčísľovať ich nechcel, závisia totiž podľa neho od veľkosti bytu i od toho, ako je "zaprataný" napríklad nábytkom. Podľa informácií vystriekanie vyjde na niekoľko desiatok eur. Zatiaľ čo ploštice sú fenoménom modernej doby, ďalšie škodlivé živočíchy sa v súčasnosti na Slovensku darí držať na približne rovnakej úrovni. Šíreniu potkanov napríklad bránia pravidelné deratizácie, ktoré nariaďujú samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu