Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kvôli chrobákom dovolenkoval v európskom pralese

Rudolf Gabzdil Zobraziť galériu (7)
Rudolf Gabzdil

MICHALOVCE - Behanie po pralese, pozorovanie unikátnych chrobákov. Tak vyzerá dovolenka obchodného riaditeľa Rudolfa Gabzdila (46) z Michaloviec.

Na rozdiel od bežných smrteľníkov oddychujúcich pri mori sa vybral do Bielovezského pralesa. Pozorovanie spojil aj s dvojtýždňovou cestou Estónskom, Lotyšskom a Litvou. "V minulosti tu oddychovali kyjevské a litovské kniežatá, poľskí králi a ruskí cári. Teraz tu má svoju rezidenciu i bieloruský prezident," hovorí Rudolf Gabzdil. Nazývajú ho hlavný les Európy. Má rozlohu 120 000 hektárov, z toho 67 000 je v Bielorusku. Je to oblasť s najvyššou ochranou. UNESCO ho postavilo na rovnakú úroveň s amazónskymi pralesmi či dažďovým pralesom v africkom Gabúne. Dnes tu žije napríklad viac než 300 zubrov európskych.

"Mojou srdcovou záležitosťou sú však chrobáky, preto chodím po svete a skúmam ich. Tu som videl niekoľko unikátov. Napríklad bystrušku Carabus menetriesi, ktorá žije iba na rašeliniskách, no najviac ma zaujala Carabus marginali. Alebo mimoriadne dravé veľké vodné chrobáky či severské druhy fúzačovitých Evodinus borealis," dodáva. Slovenské názvy spomínaných chrobákov neexistujú, pretože sa u nás nevyskytujú. Rudolf Gabzdil bol už v pralesoch Amazonie, Afriky a juhovýchodnej Ázie. Najbližšie sa chystá do pralesa v Bolívii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu