Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ďalšie bane po tragédii bezpečnosť nesprísnili

BRATISLAVA - Dve menšie hnedouhoľné bane Baňa Čáry na Záhorí a Baňa Dolina pri Veľkom Krtíši špeciálne bezpečnostné opatrenia po tragédii v Handlovej nezaviedli. Podľa zástupcov oboch spoločností je bezpečnosť ich zamestnancov postačujúca. Pri výbuchu v handlovskej bani, ktorá patrí pod Hornonitrianske bane Prievidza, v pondelok zomrelo 20 mužov.

"Na predpisoch (...) nemáme čo meniť," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Baňa Dolina Andrej Šterbinský. Zároveň však pripustil, že v budúcnosti by baňa nové opatrenia mohla predsa len prijať, ak by sa to ukázalo potrebné po výsledkoch vyšetrovania explózie v Handlovej. Tie sa však očakávajú až o niekoľko mesiacov.

K požiarom alebo takzvaným záparám, keď sa zvýši teplota uhlia, dochádza v podzemí pri Veľkom Krtíši údajne len zriedkavo. Dôvodom sú podľa Šterbinského vlastnosti ťaženého uhlia. "Naša baňa nie je taká riziková (...) ako je baňa Handlová, kde sa nachádza metán, väčšie hĺbky, väčšie teploty, väčšie tektonické poruchy," dodal.

Baňa Dolina by mala podľa rozhodnutia vlády v tomto roku ťažbu suroviny ukončiť. Vedenie bane však chce požiadať o predĺženie ťažby o ďalšie tri roky. Materiálom by sa mal vraj zaoberať kabinet Roberta Fica (Smer-SD) na jednom z najbližších rokovaní.

Vedenie baní dúfa, že banícke nešťastie v Handlovej neovplyvní budúcnosť fungovania ich závodu. O prácu by prišlo viac ako 200 ľudí, čo by ovplyvnilo negatívne situáciu rodín baníkov, dodal Šterbinský. Veľký Krtíš patrí s viac ako 20-percentnou nezamestnanosťou k okresom s najvyšším počtom ľudí bez práce na Slovensku.

Okrem krtíšskej bane špeciálne opatrenia pre tragédiu nepripravuje ani Baňa Čáry, ktorá tiež zamestnáva viac ako 200 ľudí. "My sme neplynujúca baňa," poznamenal vedúci závodnej banskej záchrannej stanice Alexander Gorbatenkov.

K výbuchu v handlovskej bani došlo na jednom z pracovísk vo východnej šachte. Podľa skorších vyjadrení šéfa spoločnosti Petra Čičmanca sa v tej časti nedávno prestalo ťažiť. V iných úsekoch východnej šachty sa však začali navŕtavať nové chodby pre ďalšiu ťažbu. Príčiny najväčšej tragédie v histórii samostatného Slovenska zatiaľ nie sú známe. Muži, ktorí išli hasiť oheň, zomreli, keď došlo k explózii.

V dnešnom vydaní denníka Pravda geológ Jozef Vozár z Geologického ústavu Dionýza Štúra označil za zarážajúce, že muži oheň hasili ručne vo vetracej šachte. Mohli to urobiť podľa odborníka aj hermetickým uzatvorením prívodu vzduchu. Čičmanec sa však už skôr bránil, že pôvodné ohnisko bolo malé a ručné hasenie malo na likvidáciu požiaru stačiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu