Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Pod petíciou proti jazykovému zákonu 30 tisíc ľudí

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Petíciu maďarských združení proti jazykovému zákonu, ktorý od septembra zavádza pokuty za prehrešky voči slovenčine, podpísalo asi 30.000 ľudí. Organizácie zastupujúce záujmy maďarskej menšiny plánujú proti kontroverznej novele aj protesty. Povedal to predseda Zväzu maďarských rodičov na Slovensku Rudolf Mézes, ktorý je jedným z iniciátorov zberu podpisov. Petíciu spustil spoločenský a vzdelávací Zväz Maďarov na Slovensku - Csemadok s podporou ďalších organizácií a opozičnou SMK začiatkom marca.

Csemadok v petícii ďalej žiadal rovnocenné postavenie maďarčiny so slovenčinou v oblastiach obývaných občanmi maďarskej národnosti či obnovu pôvodného rozsahu vysielania Rádia Patria pre národnostné menšiny, ktoré medzičasom začalo v niektorých oblastiach vysielať na stredných vlnách. Trval aj na možnosti vysielať na regionálnych rozhlasových a televíznych staniciach v rodnom jazyku maďarskej menšiny bez povinnosti pretlmočiť vysielanie do slovenčiny.

"Kópie petičných hárkov plánujem odovzdať predsedovi parlamentu, postúpime ich aj na Ústavný súd či orgány Európskeho parlamentu," povedal Mézes. Upozornil, že viaceré civilné organizácie pripravujú proti prijatiu jazykového zákona počas leta, ale najmä na začiatku septembra rôzne protestné podujatia a akcie občianskej neposlušnosti. Bližšie podrobnosti o forme protestov či mieste ich konania zatiaľ neuviedol. Na Slovensku žije asi polmiliónová maďarská menšina.

Vládna novela zákona o štátnom jazyku, ktorú koncom júna schválili poslanci, počíta so sankciami 100 až 5000 eur (od 3013 do 150.630 Sk) za prehrešky voči slovenčine. Ministerstvo kultúry tak od septembra môže pokutovať napríklad komunikáciu úradov a ich zamestnancov v inom jazyku ako v slovenčine. V jazykoch menšín možno, rovnako ako v minulosti, hovoriť na úradoch tých obcí, kde žije aspoň 20 percent príslušníkov menšiny. Všetky verejné oznamy, tabule či vysielanie obecných rozhlasov však musí byť v slovenčine. Naopak, regionálne televízie a rozhlasové stanice nemusia v oblastiach, kde žijú menšiny, vysielať v slovenčine.

Normu kritizovali maďarské združenia na Slovensku, opozičná SMK i viacerí maďarskí politici; ľútosť nad prijatím zákona vyjadrilo aj ministerstvo zahraničných vecí Maďarska v oficiálnom vyhlásení. Vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa po nástupe vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v júli 2006 do úradu zhoršili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu