Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dostávame sa z najhoršieho? Slovenské HDP porastie, TAKTKO zatočíme s infláciou a vysokými cenami!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BARATISLAVA/ BRUSEL - Hospodársky rast Slovenska v roku 2023 bol na úrovni 1,1 percenta, rast v roku 2024 by mohol dosiahnuť 2,3 % a v roku 2025 by to malo byť 2,6 %. Uvádza sa to vo štvrtok zverejnenej predbežnej zimnej hospodárskej prognóze Európskej komisie (EK).

archívne video

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 6 % HDP (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Komisia uviedla, že hospodársky rast na Slovensku sa vlani spomalil v dôsledku poklesu súkromnej a verejnej spotreby. Oslabenie ekonomického výhľadu v hlavných exportných destináciách krajiny malo za následok pokles exportu a importu sprevádzaný prepadom zásob. Odhaduje sa, že reálny hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol vlani o 1,1 %, čo je mierne pod jesennou prognózou.

Zvýšenie reálnych miezd by malo poskytnúť ďalší stimul pre súkromnú spotrebu, keďže sa očakáva, že vládne opatrenia budú v roku 2024 naďalej chrániť spotrebiteľov pred vplyvom vysokých cien energií. Nárast reálnych príjmov sa pravdepodobne pretiahne aj do roku 2025.

Dostávame sa z najhoršieho?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Očakáva sa nárast exportu, lebo sa predpokladá zlepšenie ekonomickej situácie v hlavných exportných destináciách Slovenska. Čerpanie eurofondov sa považuje za výrazný príspevok k rastu investícií aj v rokoch 2024 a 2025.

Rast HDP pomôže v boji s infláciou

 Komisia očakáva, že podmienky financovania sa počas prognózovaného obdobia uvoľnia, ale zostanú relatívne prísne, čo bude do istej miery tlmiť súkromné investície.

V tomto kontexte sa hospodársky rast predpokladá na úrovni 2,3 % v roku 2024 a 2,6 % v roku 2025. To znamená výraznú revíziu smerom nahor, o 0,6 percentuálneho bodu, voči jesenným predpovediam.

Inflácia v roku 2023 dosiahla 11 % v dôsledku vysokých cien energií a ich premietnutia do iných zložiek. Miera inflácie by mala v roku 2024 klesnúť na 3,5 %, keďže sa očakáva zmiernenie rastu cien energií a spotrebiteľských potravín.

Dostávame sa z najhoršieho?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dlhotrvajúci vplyv cien energií a napätý trh práce však budú vyvíjať tlak na rast cien v sektore služieb. V roku 2025 sa očakáva ďalší pokles inflácie na 2,6 %. Komisia predpokladá, že vládne opatrenia na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií, ktoré boli predĺžené do roku 2024, budú postupne ukončené v roku 2025.

Viac o téme: EkonomikaHDPPeniazeHrubý domáci produkt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu